Home » Artikelen » De Berrie Heesenprijs | De winnaars van de afgelopen edities

De Berrie Heesenprijs | De winnaars van de afgelopen edities

Berrie Heesenprijs 2021

15 inzendingen

Uitreiking tijdens de eerste Dag van de Kinderfilosofie online (corona lockdown)

Winnaar van de Vakjury

Kristof van Rossem voor Het filosofisch gesprek. De basis – een boek dat een lichtvoetige, inspirerende en praktische inleiding in het filosoferen is. Kristof werkt als zelfstandig filosoof, lerarenopleider en docent beroepsethiek. Hij specialiseert zich in de kunst van vragen stellen en het filosofisch gesprek.

Eervolle vermeldingen

Ilse Daems voor De natuur was hier – een ‘natuur-doe-filosofeer-project’ met boomhutten bouwen en een podcast maken. Dit originele project is filosofisch goed onderbouwd en kinderen nemen zelf de leiding en zetten andere kinderen aan het denken.

Roeland Schweitzer voor De Tao voor kinderen – een mooie uitgebreide website en het prachtig boek voor kinderen om op een fijne manier met het Oosterse gedachtegoed in aanraking te komen. De vertaalde citaten zijn een prima aanzet om de kinderen aan het denken te zetten over ‘het leven’.

Speciale vermelding

Thomas Maatman voor Filosofielessen met Filofreek -een portfolio met scenario’s van lessen en zelfgemaakte filmpjes. Met deze lessen ging Thomas, toen zelf een leerling in het bovenbouw van het voortgezet onderwijs, filosoferen met kinderen uit het basisonderwijs.

Winnaar van de Kinderjury

1e plaats Lisa Roozen voor Filosoofje – een podcast, gemaakt met kinderen en voor kinderen dat je thuis, in de les en overal elders kunt luisteren. Het laat je verschillende meningen van jongens en meisjes horen en inspireert daardoor om zelf na te gaan denken. Er is veel materiaal te vinden voor verschillende thema’s.

2e plaats Isabelle Desegher voor Filosprook – een mooi uitgewerkt, aantrekkelijk, leerzaam en klassenvriendelijk bordspel met grappige figuren om met steeds een andere filosofische vraag aan de slag te gaan. De uitleg en instructie zijn heel duidelijk.

3e plaats ex aequo Annelies Appelhof voor Wie jij dAn wel niet bent – een originele en prikkelende theatervoorstelling waarbij kinderen niet louter toeschouwer zijn, maar ook mee aan het denken worden gezet. Deze voorstelling is een interessante manier om aan het filosoferen te gaan over je identiteit.

Thomas Maatman voor Filosofielessen met Filofreek

Winnaar de Publieksprijs op de Dag van de Kinderfilosofie

Annelies Appelhof voor Wie jij dAn wel niet bent

6e Berrie Heesenprijs 2019

13 inzendingen

Uitreiking tijdens studiemiddag Berrie Heesen Symposium 18.04.2019 op Universiteit voor Humanistiek in Utrecht

Winnaar

Katrin Laureyssens voor Vragenvulkaan – een filosofeerspel. Het spel werkt met een unieke dobbelsteen en prachtige fotokaarten. Katrin is kunst- en theaterwetenschapper, kinderfilosoof en oprichter van de Denkkaravaan.

Eervolle vermeldingen

Judith Wagensveld voor Database Filosoferen op school – een uitgebreide database met op leeftijd gegroepeerde materialen voor het filosoferen en filosofische vragen, onder andere naar aanleiding van gedichten, boeken en prentenboeken

Leonie van Wees, Mirjam Poolster en Caroline van Twillert voor Kiezen en delen – een filosofisch dilemma- en denkspel met mooie kaarten voorzien van aangename beelden en inspirerende quotes, die uitnodigen tot argumentatie

Publieksprijs tijdens het Symposium

Judith Wagensveld voor Database Filosoferen op school

5e Berrie Heesenprijs 2016

13 inzendingen

Uitreiking tijdens studiemiddag Filosoferen een feest in je hoofd, Utrecht

Winnaar

Mariëlle van Sauers (en de Lange Mannen) voor Meneeer Bork zoekt een woord, meedenkvoorstelling voor kinderen vanaf vier jaar, bespiegelingen op de relatie tussen taal en werkelijkheid. Mariëlle schrijft, doceert en maakt theater, met name voor kinderen.

Eervollevermeldingen

Ilse Daems voor de scheurkalender Scheur in Kleur – een originele en doordachte bundel om het filosoferen elke dag te stimuleren

Frederike de Jong voor Een mooie aarde – een les die grote maatschappelijke thema’s op een speelse manier aan de orde stelt

Karin Glaubitz voor het inspiratiealbum Filosoferen met je hele lijf – een manier om met jonge kinderen die geen gemeenschappelijke taal spreken met filosoferen te beginnen

4e Berrie Heesenprijs 2014

11 inzendingen

Uitreiking tijdens Studiedag Filosoferen achter de Dom, Utrecht

Winnaar

Liesbeth Eshuis met de Filosofiekast. Deze kast is uit te vouwen tot een soort kamerscherm in vier delen met daarin diverse elementen om te filosoferen. Liesbeth is medeoprichter van Stichting Denkbeeld.

3e Berrie Heesenprijs 2012

12 inzendingen

Uitreiking tijdens Studiedag CKN Filosoferen aan de IJssel, Zutphen

Winnaar

Fabien van der Ham voor haar Praatprikkels – geïllustreerde kaartjes met vragen, die uitnodigen tot filosoferen. Fabien is schrijfster, uitgever en filosofiejuf.

2e Berrie Heesenprijs 2010

6 inzendingen

Uitreiking tijdens Open Dag ISVW Leusden, presentatie CKN

Winnaars

Fatima Zukic, Jelle Gillissen en Jan Willem Höppener voor hun projectverslag Filosoferen met jeugddelinquenten. Fatima, Jelle en Jan Willem waren drie studenten van de Hogeschool Arnhem Nijmegen. Zij hielden filosofische gesprekken met een groep jongeren in detentie.

1e Berrie Heesenprijs 2008

3 inzendingen

Uitreiking tijdens Conferentie Passie voor filosoferen CKN, Arnhem

Winnaar

Lucy van Niekerk, Ouderenproject basisschool. Lucy was destijds lerares op de basisschool. Zij heeft een idee aangedragen waarbij een beroep wordt gedaan op het denken en de dialoog tussen ouderen en jongeren op gelijkwaardig niveau.

Geschreven door:

CKN

Meer artikelen uit dit dossier:
Share This