Home » Inspiratie » Roeland Schweitzer, op weg gewezen door juryrapport Berrie Heesenprijs

Roeland Schweitzer, op weg gewezen door juryrapport Berrie Heesenprijs

Coördinator van de Berrie Heesenprijs, Sylwia Falinska ontving onderstaande mail. Een mooi bericht ter illustratie van het doel van het uitschrijven van de prijs voor het meest originele idee ter promotie en bevordering van kinderfilosofie.

Geachte organisatie en jury.

Bij uw vorige prijsuitreiking kreeg de Tao Te Tjing voor kinderen een eervolle vermelding. Maar, zo zei de jury, het is filosofie voor kinderen, geen filosofie met kinderen en dat laatste is kinderfilosofie.

Helemaal terecht en het zette me aan het denken. Ik wil immers heel graag dat kinderen leren filosoferen en rondom de Tao Te Tjing is het een prachtige studie.

Vervolgens heb ik twee jonge filosofen gevonden, Marie Ponseele en Jennifer Odum. Marie is ook kinderfilosoof en Jennifer weet heel veel van de Tao Te

Tjing. Samen blijken we een heerlijk team, waar recent de Chinese filosofiestudent Dashan Xu is bij gekomen. Samen maken we sinds september 2021  iedere week op donderdag een mailing die naar ruim 2000 belangstellenden in Nederland en België gaat. Deze belangstellenden hadden zich vaak al veel eerder voor de Tao Te Tjing (voor kinderen) mailings ingeschreven, het project loopt al twintig jaar.

De wekelijkse mailing bevat een van de 81 teksten uit de Tao Te Tjing voor kinderen met de bijbehorende foto plus een paar op de tekst toegesneden filosofische vragen voor kinderen en een kind aan het woord: Sam.

We krijgen terug dat de mailings worden gebruikt tijdens gesprekken met kinderen, door ouders en opa’s en oma’s en door onderwijzers in schoolklassen. De vragen voegen we toe aan de website tekensvanleven.nl [1] waar de Tao voor kinderen op staat.

 

Meer lezen:

Zo werkt het:  http://www.tekensvanleven.nl/abonnement.htm

En zo staan de vragen nu  op de site:

http://www.tekensvanleven.nl/ktao01.htm

Ik ben ontzettend blij met dit project dat tot het eind van 2023 doorloopt en ik ben Jennifer en Marie zeer dankbaar, want door hen lukt het!

Tot slot ben ik jullie dankbaar dat jullie me op deze weg hebben gewezen.

Ik hoop dat kinderfilosofie onderdeel wordt van het leerplan van onze scholen en ben blij met jullie bijdrage hieraan.

Hartelijke groet,

Roeland Schweitzer

Geschreven door:

Sylwia Falinska

Meer artikelen uit dit dossier:
Share This