Home » Aanraders » Aanrader | De zoon van de Gazelle

Aanrader | De zoon van de Gazelle

“De zoon van de Gazelle” is een boek met een prachtig verhaal met een duidelijke filosofische ondertoon. Het is een herschrijving van het verhaal “Hayy ibn yaqzan”, een verhaal waar ik voorheen nog niet bekend mee was. Echter is het verhaal heel toegankelijk voor volwassenen en kinderen. Het spreekt tot de verbeelding. Wat dit boek zo bijzonder maakt, is hoe het de filosofie verweeft met de alledaagse praktijk van iemand die op een eiland leeft. De auteur maakt gebruik van duidelijke vraagstellingen om complexe filosofische ideeën toegankelijk te maken voor de jonge lezer. Het boek is zowel intrigerend als leerzaam, en biedt een diepgaande reflectie op de aard van het leven en alles eromheen. 

Het boek is niet toegespitst op één thema, maar biedt een diversiteit aan verschillende vraagstellingen waar uren over gesproken kan worden. Vragen die ingaan op normen en waarden of juist meer op emotie en ervaring. Zo worden de filosofische vragen over ‘de zin van het leven’ tot aan vragen ‘of dieren kunnen denken’ gesteldHet is een boek dat de lezer aanspoort om na te denken over de manier waarop we ons leven leiden en hoe we ons verhouden tot de wereld om ons heen. 

Vanuit het oogpunt van leerkracht zie ik dit als een waardevol boek, omdat het filosoferen met kinderen echt wel meer mag gebeuren. Het verhaal prikkelt daarbij ook de fantasie, wat de betrokkenheid zal verhogen. Het boek is naar mijn idee wel voornamelijk bedoeld voor de wat oudere kinderen (10+), aangezien sommige vraagstellingen of woordkeuzes te veel kunnen vergen van de jongere kinderen. 

De mooiste ervaring die ik heb door het lezen van dit boek, is dat mijn leerlingen graag een ‘sokkenmomentje’ willen inplannen om te praten over filosofische vragen. Tijdens een sokkenmomentje gaan we midden in de klas zitten. Op kleedjes op de grond, zonder schoenen en dan mogen de kinderen vragen wat ze maar willen. Echt een van mijn favoriete momenten van de dag.

Al met al, een boek waardoor je niet al je lessen kunt afwerken omdat je samen met je leerlingen te diep verzeild bent geraakt in een goed gesprek. Top dus! 

Lennart van der Meulen 

Leraar van het jaar 2022/2023 

Over het boek:

Sabine Wassenberg en Kamel Essabane
De zoon van de gazelle
Gebaseerd op het verhaal Hayy ibn Yaqzan van de twaalfde-eeuwse filosoof Ibn Tufayl
Met tekeningen van Karuna Wirjosemito
, Uitgeverij De Meent

Geschreven door:

Lennart Meulen, van der

Lennart van der Meulen Leerkracht unit 3a (groep 5/6) Unitcoördinator unit 3 IKC De Gouden Griffel Leraar van het Jaar 22/23 - Ambassadeur van het Primair Onderwijs Lid Klankbordgroep - Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) Ambassadeur Leraar24
Meer artikelen uit dit dossier:
Share This