Home » Aanraders » Recensie spel Hikes

Recensie spel Hikes

Hikes, spel FilosovaardigRecensie Spel “Hikes”

Uitgeverij Filosovaardig.nl
Spelidee: Francis Faken.
Illustraties: Grootzus

  • Leeftijd deelnemers: 7 – 107 jaar
  • Aantal deelnemers: 3 of meer
  • Spelleider: kind of volwassene.
  • Speelduur: afhankelijk van het aantal Hikes dat gespeeld worden en het aantal spelers. 10-30 min per hike bij ongeveer vier deelnemers.

Donderdagochtend in klas 1g3, leerjaar 1 vmbo. We gaan aan de slag met het spel Hikes. Een doos vol met interessante kaartjes voor ons. We hebben één missie: drie Hikes op tafel kunnen vormen met de kaartjes. 

Bij het spel “Hikes” is het de bedoeling dat je een “hike”(wandeling) aflegt. Om deze wandeling af te leggen moet je verschillende etappes afleggen die de spelers stimuleren om vragen te stellen, zich creatief te uiten en samen na te denken. Elke etappe vormt een stukje van de hike die je aflegt en elke hike heeft 3 etappes. Hebben alle spelers de opdrachten van elke etappe gedaan? Dan ben je bij het eindpunt van deze hike gekomen en mag je een vlaggenkaart plaatsen.

In het spel kun je 3 verschillende hikes afleggen; de vraaghike, de speelhike en de denkhike. Je kunt alle 3 de hikes afleggen maar bijvoorbeeld ook kiezen voor één hike. Je kunt het spel met een variabel aantal spelers spelen. Bij kleinere groepen spelen de deelnemers voor zichzelf. Wordt de groep wat groter dan kunnen er groepjes gevormd worden die samen spelen. Deelnemers kunnen uit de groep zelf een spelleider kiezen, bijvoorbeeld de volwassen spelleider.

Na even uitzoeken hoe het precies werkt kunnen we, met een groep van twaalf leerlingen uit 1g3, zonder veel uitleg aan de slag.

De etappes zijn erg prikkelend voor de creativiteit, verbeelding en het denken. Met veel humor en plezier worden de etappes gelopen. Na wat gegiechel en gedraai wordt er gezongen en toneel gespeeld, dilemma’s aan de kaak gesteld, vragen gesteld aan een telefoon en getekend. Het ene moment lachen we om een persoon die aanbelt bij iemand die de deur open heeft laten staan en het andere moment denken we diep na over of je sigaretten zou moeten verbieden. Sommige leerlingen moeten daarvoor wat uit hun comfortzone komen maar het spelelement zorgt ervoor dat ze dat doen.

De voorbeeld-reflectievragen in de handleiding voor de (volwassen) spelleider zorgen ervoor dat je als spelleider ook diepgang kunt geven aan de etappes. Het wisselende karakter van de opdrachten en vragen maakt dat de tijd vliegt.

“Het was een erg leuk spel, we mochten veel doen en je komt dingen over elkaar te weten die je nog niet wist”. (Sharon)

“Ik vond het erg grappig om een toneelstukje de doen en het was erg leuk om samen te werken en denken”.  (Anne)

“Ik werd echt aan het denken gezet”. (Joost)

Aandachtspunten voor tijdens het spelen

  • Wanneer je begint met het spel is het handig om de kaartjes van de etappes op een bepaalde volgorde gesloten neer te leggen op tafel.
  • De prachtige tekeningen op de achterkant van de kaartjes spreken erg aan. Mooi dat elke etappe zo te herkennen is aan een bepaalde afbeelding. Maar omdat op de achterkant van de kaartjes alleen in plaatjes is weergegeven welk kaartje het is, is het voor deelnemers soms lastig om te onthouden welke etappe ze nou bij elke opdracht kunnen koppelen en welke ze nou hebben gehad. Ook als gespreksleider wordt het wat lastiger om te onthouden welke deelnemers of groep nou welke etappe wel of niet heeft gedaan. Tip: houdt een bloknoot bij de hand.
  • Wanneer je dit spel bijvoorbeeld met een grote groep wilt spelen is het handig om te weten dat je de groepjes waar deelnemers in samenwerken niet te klein maakt. Hoe meer groepjes je maakt hoe langer de deelnemers moeten wachten op hun beurt, wat de vaart uit het spel haalt. Mick zegt hierover: “Het is jammer als je met veel groepjes speelt dat je dan lang moet wachten voor je weer een opdracht zelf kan doen”.

Kortom
Hikes is een prachtig spel dat aanzet en uitdaagt tot denken, verbind en zeer veelzijdig is. Het is een prikkelend spel om te spelen en de etappes zouden bijvoorbeeld ook goed gebruikt kunnen worden als stimulans voor een langer gesprek. Doordat het spel aanspreekt bij verschillende doelgroepen en met een gevarieerd aantal spelers kan worden gespeeld is het multi-inzetbaar. Speelplezier verzekerd!

Geschreven door:

Sanne van Niel

Meer artikelen uit dit dossier:
Share This