Home » Karin Glaubitz

Karin Glaubitz

E-mailadres: info@denklus.nl
Telefoonnummer: 0653425593

Level: Level 1, Level 2

Expertise: Filosofie op school, Filosofisch gespreksbegeleider, Spreker, Trainingen, Workshops

Onderwijs: Basisonderwijs, Speciaal onderwijs, Voortgezet onderwijs

Eigenaar en oprichter van Denklus denkgemeenschap en Het Narrenschip werkplaats
Filosoof, onderzoeker en docent.

In 1986 studeerde ik af in de Wijsbegeerte aan de Erasmusuniversiteit bij Prof. Dr. Heinz Kimmerle. Ik studeerde bij hem dialectiek, differrenz-denken en interculturele filosofie. Ik reisde 2 x met hem mee naar Berlijn en Dubrovnik, volgende zijn lezingen en college's en studeerde bij hem af op Spinoza en de verbeelding “Imaginatio” in het maatschappelijke.
Bij deze professor leerde ik denken in nieuwe dialectische vormen met vooral aandacht voor verschillen. Ik leerde in het dialogisch denken ruimte te scheppen zonder verschillen weg te willen denken en te smeden tot een synthese (zoals in de klassieke dialectiek).
Met deze inspiratie richt ik in mijn filosofische gesprekken de aandacht op het verschil, diversiteit en tussenruimte. Ik noem dit denkruimte. De diversiteit zie ik als de motor voor het filosofisch denken. Als we het allemaal direct met elkaar eens zijn dan zijn we gauw uitgepraat!
Vragen als “Hoe doe jij dat? Doe het eens voor? Kan jij het ook anders doen” Kunnen al vanaf zeer jonge leeftijd ruimte geven voor reflectie over verschillen en diversiteit.
Kijk verder: https://www.youtube.com/watch?v=NWOc1Gr2ePE&t=73s

In samenwerking met Rotterdam Vakmanstad ontwikkelde ik een complete leerlijn filosofie voor het basisonderwijs. Inmiddels heb ik duizenden filosofische gesprekken gevoerd met jong en oud. In mijn filosofiepraktijk, op gastlocatie, school, bibliotheek, museum of zorgboerderij en leid ik sinds 2019 maandelijks het filosfiecafé in Capelle a/d IJssel.
Regelmatig breng ik vanuit mijn wetenschappelijke achtergrond verdieping aan in een speciaal thema en schrijf hierover. Ik deed bijvoorbeeld onderzoek naar taalontwikkeling en filosoferen samen met logopedist Jolanda de Slegte. En samen met filosoof en orthopedagoog Liesbeth Klaver deden we onderzoek naar over de relatie tussen filosoferen met kinderen en mediation. We onderzoeken hierbij het gebruik van verhalen (uit bv de mythologie) Als mogelijkheid denkruimte te maken voor het kind in de knel.
In 2020 richtte ik Denklus op als innovatieve vorm voor filosoferen met kinderen waarmee ik direct de kinderen zelf kan bereiken zonder noodzakelijke tussenkomst van school en onderwijssystemen. Onze missie is denkgenoten met elkaar in contact te brengen door denkgesprekken te voeren voorbij de grenzen van een school, gebouw of woonplaats. Inmiddels bekijken we denkgenoten tot in India, Turkije en Rusland. Denklus gaat over grenzen voor nog meer diversiteit.info@denklus.nl
www.denklus.nl

Services

Denklus organiseert workshops, denkgesprekken en opleidingen voor professionals zoals docenten, opvoeders , (voor)lezersen kunstwerkers.
Denklus heeft ook een eigen filosofie -kinderboeken bibliotheek waarin meer dan 2000 kinderboeken vanaf 1965 tot heden op filosofisch thema's geregisterd staan voor ieder die meer uit een boek wil halen en de verdieping in wil in een filosofisch gesprek met kinderen (of volwassenen)

Silkeborg 79, Capelle aan den IJssel, Nederland

Share This