Home » Inspiratie » Tandarts Walvis

Tandarts Walvis

Als ik door de stad fiets, passeer ik regelmatig Tandarts Walvis. Altijd schiet ik hiervan weer in de lach en mompel vervolgens geamuseerd wat voor me uit….één of andere vreemde associatie die als vanzelf door het naambordje wordt opgeroepen. En telkens wil ik dan graag filosoferen omtrent het fenomeen Tandarts Walvis. Daartoe heb ik op een mooie dag alvast foto’s gemaakt die ik aan de kinderen wil laten zien ter inspiratie voor een filosofisch gesprek. Maar….eenmaal thuis dacht ik ineens: “Waarom denk ik eigenlijk dat ik met Tandarts Walvis zou kunnen filosoferen?” Toen moest ik wel aan een klein zelfonderzoek beginnen, om opnieuw uit te vinden wat ik van een stimulus verwacht, of wat ik ermee beoog. Want dat mijn hoofd meteen aanspringt, wil nog niet zeggen dat alle hoofden dat doen. En dat ik ergens om moet lachten, zegt nog niet dat het genoeg verwondering oproept om stevig te gaan filosoferen. Wat gebeurt er dan als ik langs Tandarts Walvis fiets? Ik zet blijkbaar automatisch mijn kinderogen aan en vraag me bijvoorbeeld af:

  • Woont hier een fabelfiguur? Een kleine walvis (klein, anders past die niet in dat huis) die gaatjes vult bij andere dieren, inclusief mensen?
  • Of is dit een menselijke tandarts met een wonderlijke naam?
  • Waarom hebben sommige mensen dierennamen?
  • Of werkt hier een tandarts voor walvissen? (Dat zou gek zijn…hij kan in zo’n huis geen walvissen ontvangen. Misschien woont hij er en gaat hij naar de walvissen toe? Als dit zijn praktijk niet is, maar zijn woonhuis, kan hij ook wel ‘Meneer Walvis’ op zijn bordje zetten. Of ‘Mevrouw’ natuurlijk)
  • Als hij voor walvissen werkt, zou er dan niet “Baleinarts Walvis” moeten staan?
  • Zou de tandarts zelf de hekken hebben laten smeden met walvisjes erin verwerkt?
  • Of heeft hij deze praktijk/dit woonhuis genomen omdat die walvisjes in het hek zaten?
  • Heeft hij eigenlijk een andere naam, maar heeft hij, geïnspireerd door dit hek, het pseudoniem Walvis gekozen?
  • Mag je als tandarts onder een andere naam werken?
  • Als je een walvis aan zijn baleinen moet helpen, hoe doe je dat dan? Onder water? Kun je zo’n groot dier een narcose geven?
  • Is het toeval dat de postbode de post moet afgeven bij een dierenwinkel als Tandarts Walvis de deur niet opendoet?

Dit zijn geen filosofische vragen. Het zijn gewone nieuwsgierige vragen. Het zijn wel vragen waarvan je verbeelding gaat werken. En vragen die gemakkelijk een volgende reeks vragen oproepen. Is het dan een goed startpunt voor een filosofisch gesprek? Ik ging ik mijn hoofd gesprekjes voeren…..en ik merkte dat er zich naar aanleiding van de gewone nieuwsgierige vragen vanzelf filosofische kwesties aan begonnen te dienen. Bijvoorbeeld:

  • Heeft de naam die je hebt gekregen invloed op wie je wordt/hoe je je ontwikkelt?
  • Hoe kom je daar achter? Hoe kun je dat weten?
  • Heeft een walvis een tandarts of baleinarts nodig als hij helemaal niet weet dat die bestaat?
  • Met andere woorden: kun je iets nodig hebben waarvan je het bestaan niet kent?
  • Kun je toeval vermijden?

En zo, herinnerde ik mij nu, was ik weer terug bij mijn oorspronkelijke idee: dat je vermoedelijk met zo’n beetje alles wat je tegenkomt kunt filosoferen….mits er iets te onderzoeken valt. Zodra onderzoek begint, dienen zich verschillende perspectieven aan. En zodra die verschillende gezichtspunten verschijnen, komt er altijd wel iets tegenstrijdigs voorbij, iets verwonderends waarop je kunt doorgaan. Hetzelfde gebeurde ooit toen ik mijn dochter met een vriend van haar hoorde praten over een stapelbed van tien verdiepingen. Hilarisch! Toen had ik ook meteen het gevoel met dat gegeven te willen gaan filosoferen. Al wist ik niet direct waarom. Ik ben het idee gaan gebruiken (heb de kinderen één voor één om een voor- en nadeel van zo’n geavanceerd bed gevraagd). En dat bleek een schot in de roos. Het is een grappige, vrolijke oefening en er deden zich gaandeweg allerlei tegenstrijdigheden voor. Zoals dat iemand een voordeel opperde, en een ander dit helemaal geen voordeel vond, maar juist een nadeel. Kan iets tegelijkertijd een voor- en nadeel zijn? En zo rezen er meer interessante kwesties. Deze denkoefening is handig en ‘luchtig’ gebleken om mee te beginnen als hersenlosmakertje (laagdrempelig), voor onrustige groepen, groepen met een korte aandachtsboog of groepen die niet zo graag ‘de diepte in gaan’ (om welke reden dan ook). Ik gebruik ‘m vaak. Dus ik denk dat je uitstekend kunt filosoferen met stimuli die niet per sé regelrecht naar een filosofische kwestie wijzen, als de stimulus jou maar aanzet. Het onderwerp hoeft misschien niet eens direct interessant voor de groep te zijn. Wat er namelijk gebeurt, is dat wanneer je zelf iets echt leuk vindt, iets wat je oprecht nieuwsgierig maakt, je dat geheid uitstraalt. En dat jouw enthousiasme overspringt op de groep. Maar vooral ook dat je er op een vanzelfsprekende manier alert van wordt, en vervolgens gemakkelijk filosofische aanknopingspunten kunt vissen uit wat er in de groep gezegd wordt. Als je iets doet waarin je plezier hebt, dan word je extra ontvankelijk voor wat er om je heen gebeurt. Zo ervaar ik dat een stimulus werkt als die óf de groep aanzet, of jou (en idealiter beide natuurlijk). De kunst is vooral om gaandeweg de filosofische potentie op te merken, eruit te pikken en te belichten. Met dit soort verraste alertheid kom je altijd wel uit bij iets waarmee je vervolgens kunt filosoferen.

Dank U wel Tandarts Walvis, dat ik me telkens weer vermaak met de aanblik van uw gevel, én dat ik weer scherp heb voor mezelf dat je werkelijk (bijna?) alles een filosofische draai kunt geven.

Geschreven door:

- Stimuleren van de filosofische, onderzoekende houding als levenshouding

- Versterken en aanscherpen van denkvermogen en denkvaardigheid

- Leren met gedachten te spelen, lenigheid en humor in ons denkproces

- Autonomie en vrijheid ontwikkelen in het denken en spreken

- Met respect en in verbondenheid met elkaar de fenomenen, wonderlijkheden en diversiteit van onze planeet beschouwen

Vroeger als kind was ik, Doenja Heemsbergen (Denkkrachtcentrale), een soort ontheemde kleine filosoof. Ik barstte van de vragen, ging er in kopje onder, want durfde ze nergens te stellen. Niet thuis, niet op school, nergens. Ik was bang een dom figuur te slaan omdat ik voor mijn gevoel nergens écht antwoord op wist. Andere kinderen stelden dat soort vragen evenmin; ik dacht dat zij het misschien allemaal vanzelf wel begrepen. Eén grote misvatting! Later pas snapte ik dat ik rondliep met filosofische vragen en eigenlijk al heel genuanceerd dacht. Maar wanneer daarvoor geen duidelijke gemeenschappelijke denkplaats wordt gemaakt en je in schoolcontext vooral bezig bent met zoeken naar de juiste antwoorden, dan kom je daar niet snel achter. Zo worden kinderen onnodig een beetje ‘existentieel eenzaam’. En verliezen vaak hun oorspronkelijke creatieve denken. Er is mij dus veel aan gelegen ervoor te zorgen dat kinderen zich niet alleen hoeven te voelen in hun denken, en hun nieuwsgierige onderzoekendheid behouden. Naast de vijf bovengenoemde speerpunten, zijn dat belangrijke drijfveren om dit verschrikkelijk leuke en boeiende werk te willen doen.

Die onderzoekende, van nature filosofische houding heb ik altijd gehouden. Achteraf kan ik zien dat ik alles waarmee ik ben bezig geweest, altijd vanuit die natuur heb gedaan. Ik heb verschillende leuke dingen gedaan op het gebied van theater, psychologie gestudeerd, met veel passie bij Vluchtelingenwerk gewerkt. Om deze wisselende bezigheden mogelijk te maken, heb ik tegelijkertijd als vaste basis bij Stichting Melkweg (cultureel centrum en poppodium) gewerkt en doe dat nu nog steeds. Ten slotte, toen ik een dochter kreeg en het onderwijs op een nieuwe manier terug in beeld kwam, heb ik me op het filosoferen met kinderen gestort. Ik deed daartoe de beroepsopleiding FMKJ bij de ISVW (internationale school voor wijsbegeerte).

In alle dingen die ik heb gedaan, zijn verschillende aspecten van mij tot hun recht gekomen, maar in FMKJ komen ze allemaal samen: mijn liefde voor denken, taal, communicatie, maatschappelijke kwesties, onderwijs, cultuur en alles wat de mens (en dier trouwens ook!) beweegt.

FMKJ is mijn manier om maatschappelijk bewogen bezig te kunnen zijn, het onderwijs (mijn inziens) nog relevanter te maken. En, met veel oog voor het belang van kinderen, te gaan staan voor wat ik van wezenlijke waarde vind. Daartoe geef ik workshops, lessen op school en schrijf ik stukjes over kwesties in het werkveld.


Meer artikelen uit dit dossier:
Sorry, No posts.
Share This