Zomergroet – tips om lekker te lezen / leuk om te doen

Leestips:

Een strijdvaardig leven van Pablo Muruzábal Lamberti (2021, Boom)

Omdat: het boek een nuttige reminder is dat in de bron filosoferen geen product maar een levenshouding is. Nobele krijgskunst met je eigen wijsheid. Een interview met Pablo met De Nieuwe Wereld bekijk je hier.

Filosofie op school, handboek vakdidactiek filosofie (2021, Boom)

Omdat: het een prachtig en veelzijdig verslag is van de vakdidactische ontwikkeling en totstandkoming van de beroepsgroep filosofiedocenten. Met bijdragen van onder meer Floor Rombout, Griet Galle, Hans Wessels, Sake van der Wall, Pieter Mostert en Kristof van Rossem.

Lees hier meer over de opzet en interviews met de auteurs:

Het wonder van betekenis, Paul van Tongeren (2021, Boom)

Omdat: het een diepzinnige en sprankelende dialoog betreft tussen twee filosofen op een Grieks eiland, die ons via Aristoteles en Nietzsche leert denken over verwondering en het “wonder van betekenis”, wat raakt aan ons vak. Filosoferen gaat over dit wonder: het met elkaar denken over hoe we betekenis ervaren en wat dat dan weer betekent.

Lees hier meer over het boek en hoe we het wonder van betekenis kunnen begrijpen.

De vuurzeevlieg, Toon Tellegen (2019, Querido)

Omdat: je bij de inhoudsopgave al gaat grinniken. “Het vuurvliegje. De bizon. Het nijlpaard.” Je wéét dat er geen biologische omschrijving volgt, maar een humoristisch of ontroerend en bijna filosofische verwikkeling op z’n Telgens. Dit keer mooi geïllustreerd door Carll Cneut.

Hier vind je meer over dit boek en de nieuwste filosofische kinderboeken.

 

Om te doen:

Een filosofische fietsroute door Amsterdam: De Spinozaroute

Omdat: het naar bijzondere plekken leidt waar speciaal ontworpen bankjes staan. Elke locatie is verbonden aan een vraag over de natuur en de plaats van de mens daarbinnen. Je beluistert een podcast waarin verschillende wetenschappers, buurtbewoners, filosofen en voorbijgangers denken over hun visie op mens en natuur.

https://www.vrijheidvanamsterdam.nl/

Fosielenjacht in Utrecht

Bij het filosoferen ontwikkel je perspectivische lenigheid. Op verschillende manieren naar dingen kijken. Als je in de vakantie in Utrecht bent, download dan eens de Fossielen Speurtocht. Niet filosofisch. Maar je kijkt voortaan wel anders om je heen als je door de stad loopt!

https://www.museum.nl/en/universiteitsmuseum-utrecht/scavenger-hunt/fossielenjacht