Uitgesteld: Masterclass met Henk Oosterling en Aetzel Griffioen – Ecosofie, de switch van ego naar eco

Op zaterdag 7 november 2020 zal er een CKN-masterclass plaatsvinden met Henk Oosterling en Aetzel Griffioen, verbonden aan Rotterdam Vakmanstad en opererend vanuit het begrip ecosofie. De titel van de bijeenkomst die plaatsvindt op het ISVW-complex in Leusden, luidt: De switch van ego naar eco, een wereld van verschil.

Masterclass zaterdag 7 november 2020. LET OP: deze masterclass is uitgesteld
Tijden 9.30 uur – 17.00 uur
Locatie: ISVW (Internationale School voor Wijsbegeerte), Leusden.
Kosten: 145 euro (leden CKN), 195 euro (niet-leden).

Je kunt je al aanmelden via dit formulier.
FLYER CKN hier downloaden

In de voormiddag van deze masterclass is Henk Oosterling onze gids. Hij vertrekt van de nieuwe vaardigheden en ‘wijsheden’ van ons onderwijs in de 21ste eeuw en leert je navigeren van eigendunk naar ecosofie. De namiddag neemt Aetzel Griffioen voor zijn rekening. Hij komt met praktijkvoorbeelden en ‘lessons learned ‘ bij Rotterdam Vakmanstad, op Rotterdam Zuid. En er zijn twee workshops: een over denkdiamanten inzetten op acht filosofische domeinen,  de ander over ‘denken met denkers’ en werken met gesloten vragen.

Henk Oosterling noemt zichzelf geen filosoof, maar ‘ecosoof’. Hij is ervan overtuigd dat wij geen ‘ik’ kunnen zijn op ons eentje. ‘De spil van de wereld loopt niet door de kont van het individu.’ Het gaat niet om ons denkende ik (ego), maar om dat waar wij allemaal deel van uitmaken: de oikos (eco). Die oikos is in crisis. Een crisis die wij zelf veroorzaken. Wij doen onze wereld op haar laatste benen lopen. Een junk kan echter nooit zijn eigen therapeut zijn.  Zo kunnen wij de problemen van onze tijd enkel oplossen als we de denkwijze loslaten die deze problemen veroorzaakt. Ons denken mag geen begrensde individuele bezigheid blijven, maar moet een activiteit worden in verregaande staat van verbinding.

Henk Oosterling was jarenlang hoofddocent filosofie aan de faculteit Wijsbegeerte aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en is al sinds 1970 intensief bezig met onderwijsvernieuwing. Hij initieerde het innovatief eco-sociaal onderwijsproject Rotterdam Vakmanstad

Aetzel Griffioen geeft al sinds 2009 filosofie op basisscholen. Hij coördineert en ontwikkelt de methodiek van Rotterdam Vakmanstad en is deeltijd docent eco-filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam waar hij zelf cum laude is afgestudeerd.

Hieronder vind je data, sprekers en titels (met link) van overige CKN-activiteiten:

Lees hier de PDF

23 januari 2021: Rond-de-Tafel met Tamar Koppels
Is er een link tussen OMG en FmJK?

20 en 21 maart 2021: Masterclass tweedaagse met Peter & Emma Worley
Corrupting youth. How to falicitate philosophy enquiry?

12 juni 2021: Rond-de-Tafel met Elke Wiss en Linda van Denderen|
Hoe kan mijn denken bewegen als mijn lijf stil moet zitten?