In dit verhaal volgen we Becky die na een mysterieuze aanvaring met een blobvis niet kan stoppen met vragen stellen. Het is alsof het filosofische kwartje bij Becky is gevallen en niet meer kan worden op opgeraapt. Samen met haar huisdier en partner, de
Tasmaanse Tijger Raymon de demon, beleeft ze een filosofisch avontuur in Domdorp.
Geïnfecteerd door (lees:geïnspireerd op) Socrates schokt en steekt Becky zichzelf en haar omgeving als een horzel, wat tot grote irritatie leidt. Haar klasgenoten, leraar en de andere bewoners van Domdorp hebben namelijk helemaal geen behoefte aan al die vragen, ze blijven liever in hun eigen grot, verslaafd aan hun TOSTI-ijzers.
Becky Breinstein is een plaatsvervangend rolmodel voor kinderen die voor het eerst in aanmerking komen met filosofie. Ze verbaast zich over definities die lukraak worden aangenomen, stelt kleine, maar ook hele grote vragen en zet vraagtekens bij het gedrag van haar leeftijdsgenoten, haar leraar, en alle andere bewoners van Domdorp.
Kinderen zullen zich herkennen in het gevoel van vragen stellen die ze niet in dank worden afgenomen, maar Becky laat zich niet kleineren door haar omgeving en leert kinderen te blijven vechten voor de waarheid, ook al sta je er soms even alleen voor.
Op een leuke en uitdagende manier confronteert Becky de lezer met filosofische vraagstukken en ideeën: ‘Wie is Plato, en waarom had hij een grot?’, ‘Is een lang leven goed als het vol zit met pijn?’, ‘Is ‘hondheid’ net zoiets als ‘verkoudheid?’, en ‘Wat is wijsheid?’, geen vraag is te gek voor Becky.
De kritische blik en het daaropvolgende scepticisme van Becky, gepaard met haar eigen verbazing, leveren een luchtige intera
ctie op tussen de zogenaamd grote vragen in het leven en de setting van een ‘normaal’ meisje op school die iedere jonge lezer zal prikkelen dezelfde vragen eens toe te passen op zijn/haar eigen leven.
De humoristisch beschreven allegorieën van Marc worden vergezeld door levendige afbeeldingen van Sander in een luchtige lay-out, een combinatie die het moeilijk maakt het boek weg te leggen.
Ik vond het een verfrissend boek om te lezen met een duidelijke weerspiegeling van hoe raar al dat ‘filosofische gedoe’ kan worden opgevat.
Dit eerste deel van de serie is een plezierige introductie van Becky en haar filosofische denkwijze, zonder dwingend karakter of geforceerde vraagstukken.
Het is een filosofisch verhaal ten top, zonder je het gevoel te geven dat je aan het leren bent krijg je tijdens het lezen toch verrijkende inzichten mee, die niet alleen zijn verwerkt ín het verhaal, maar zelf centraal staan.
Becky heeft bij mij een plekje verworven en ik ben dan ook erg benieuwd naar haar volgende avonturen!
Max Theissen
Op https://www.beckybreinstein.nl/ lees je meer over Becky en de auteurs.
Je kunt ze bovendien mailen om een uitgebreide LESBRIEF bij het boek te ontvangen.