Over ons

Filosoferen met kinderen en jongeren is bij uitstek een democratische praktijk waarin je leert omgaan met diversiteit. In de gesprekken die kinderen met elkaar voeren, scherpt het filosoferen hun denkkracht en maakt zij ruimte voor ontmoeting. Dit verruimt je blik, vandaar onze slogan Samen beter denken!

Centrum Kinderfilosofie Nederland (CKN) wil kinderfilosofen, lerarenopleiders, leerkrachten en kind-begeleiders inspireren en sterker maken in hun missie kinderen beter te leren denken.

Dat doen we door:

  • Ontmoeting > zie onze agenda.
  • Delen van expertise > zie lezen.
  • Verspreiden van nieuws en kennis > abonneer je hier op onze nieuwsbrief

Het CKN werd in 1989 opgericht door een aantal bevlogen onderwijzers en filosofen. Een groot vertrouwen in de denkkracht van kinderen verbond hen. Wil je meer weten over onze geschiedenis? Klik hier.
We hebben de afgelopen jaren grotere en kleinere projecten geïnitieerd. Wil je meer weten over projecten uit het verleden? Klik hier.

Waarom?

David Bohm stelt: “Thought is behind most of the problems of the human race.” Een weerbare democratie heeft mensen nodig die kritisch en creatief kunnen denken met anderen. Filosoferen lijkt soft, maar dat is het juist niet omdat het je leert kritisch, scherp en helder te denken en andere perspectieven te zien. Daar kun je volgens ons niet vroeg genoeg mee beginnen. Vandaar dat wij autonoom denken, verbondenheid, gelijkwaardigheid en openheid in Nederland willen versterken door op alle basisscholen en de eerste jaren van het voorgezet onderwijs te filosoferen.

Het Centrum Kinderfilosofie Nederland is een activiteit van de Stichting Kinderfilosofie Nederland. De Stichting staat bij de belastingdienst geregistreerd als algemeen nut beogende instelling (ANBI). Onze ANBI-gegevens en activiteiten van de laatste jaren staan in ons CKN-jaarverslag 2019 en Jaarverslagen 2014-2018. In 2019 hebben we gewerkt aan een nieuwe koers en een toekomst-vast meerjarenplan 2020 – 2022.