De vakjury is eruit: uit 9 inzendingen, zijn dit de 5 kanshebbers op de Berrie Heesenprijs 2023
Op de Dag van de Kinderfilosofie kun je, ten behoeve van de Publieksprijs zelf je stem uitbrengen op de shortlist. Ervaar hoe je kunt filosoferen met games, boeken, conceptenonderzoek, spoken word en zelfs met je handen! Koop hier je kaarten!Â
Annelies Appelhof, Chef KAnin – LAAt zich niet kisten
Chef Kanin – LAAt zich niet kisten is een interactieve en muzikale
theatervoorstelling van de zAAk A voor publiek van 8 jaar en ouder over
‘het bestaan van fantasie en het verzinnen van de werkelijkheid’. De
voorstelling speelt in theaters, op festivals en op scholen.
Isabelle Desegher, FiloSprook
FiloSprook is een sprookjesachtig bordspel om met kinderen (en volwassenen) te filosoferen rond 10 gevoelige thema’s. In het woeste WemelWoud gaan Heldere Helden op zoek naar de lampjes van verlichting. Op hun wonderlijke sprokkeltocht ontmoeten ze vreemde bewoners die hen trainen in de verschillende denkvaardigheden van een filosofisch gesprek, Wie durft het aan om zich heerlijk te laten verdwalen?…
Caroline van Twillert, Mirjam Poolster en Katrin Laureyssens, Het Doe- en Doordenkboek
Op een mooie dag kregen wij het boek De dag dat de zee weg was van Awee Prins in handen. We diepten de schat aan filosofische vraagstukken op én werkten ze uit in aantrekkelijke opdrachten. Het resultaat is een geweldig doe- en doordenkboek vol filosofische vragen, puzzels en grappen voor kinderen van 6 tot 12 jaar.
Ruud Verbraak (en Kleine Grote Denkers), De Denkmat
Met de Denkmat van Kleine Grote Denkers kun je spelenderwijs filosoferen met kinderen in de onderbouw van het (speciaal) basisonderwijs. Kinderen leren d.m.v. zes verschillende denkopdrachten, twintig verschillende thema’s en een oneindig aantal gekke kaartcombinaties om hun gedachtes onder woorden te brengen en uit te leggen. Bijvoorbeeld: waarom hoort zand bij het thema feest? Antwoord kind: “als je een gat graaft in de grond, en je vindt een schat: nou, dan is het echt feest hoor!”.
Sabine Wassenberg en Kamel Essabane, De Zoon van de Gazelle
De zoon van de Gazelle is een hervertelling van het twaalfde eeuwse verhaal Hayy ibn Yaqzan. Op een onbewoond eiland buigt de hoofdpersoon Hayy zich over vragen als ‘wat is leven’, ‘kunnen dieren ook denken’ en ‘waarom ben ik hier?’ De filosofische vragen in dit van oorsprong islamitische werk blijken universeel herkenbaar en het samen erover filosoferen slaat een brug in onze diverse samenleving.