Berrie Heesen prijs 2019: eervolle vermeldingen en aanmoedigingsprijs voor Judith Wagensveld

Tijdens de uitreiking van de Berrie Heesen prijs 2019 waren er ook twee eervolle vermeldingen en een aanmoedigingsprijs voor Judith Wagensveld.

De jury van de Berrie Heesen prijs heeft uit alle dertien inzendingen twee projecten gekozen die volgens hen een eervolle vermelding verdienen. Daarnaast mocht het publiek ter plaatse een aanmoedigingsprijs uitdelen. Dit gebeurde nadat alle mensen op de shortlist een korte presentatie hielden over hun project. Dit was een levendig gebeuren met een gifbeker die leeggedronken werd, een activiteit voor het publiek en vooral verhalen over de liefde voor en het belang van Filosoferen met kinderen.

De eervolle vermeldingen waren voor:

Mirjam Poolster, Leonie van Wees en Caroline van Twillert
met ‘KIEZEN EN DELEN’

Kiezen en delen: Een kleurrijk spel bedacht door Leonie van Wees, Mirjam Poolster en Caroline van Twillert. Het spel is een krachtig hulpmiddel voor ervaren en minder ervaren filosofische gespreksleiders. Dit spel bevat citaten van filosofen die uitsluitend de vijf wijsgerige domeinen bestrijken: epistemologie, ethiek, wijsgerige antropologie, cultuur en metafysica. Elk domein heeft een herkenbaar pictogram. Door de citaten krijgt het gesprek snel een diepgaand filosofisch gehalte. De illustraties laten kinderen op een speelse manier kennismaken met oude en moderne denkers.
Verschillende spelmogelijkheden:
(1) Dilemma spel
(2) Citaat van filosoof als stimulus voor filosofisch gesprek
(3) Citaat van filosoof als stimulus voor filosofische analyse

Uit het juryrapport: “Een spel met mooie kaarten voorzien van aangenaam beeld en inspirerende quotes, die uitnodigen tot argumentatie. Door het gebruik van de filosofische citaten speelt het gesprek zich af binnen het wijsgerig domein en is het wellicht makkelijk filosofisch te houden, ook door minder ervaren gespreksleiders.” Van harte gefeliciteerd! Lees hier meer over deze inzending.”

Judith Wagensveld
met ‘FILOSOFEREN OP SCHOOL.NL / DATABASE’

Eenvoudig een filosofisch gesprek voorbereiden, aansluitend bij wat er leeft op school en in de groep.” Dat is wat Judith Wagensveld leerkrachten biedt met de database gespreksmaterialen op www.filosoferenopschool.nl/database. Inmiddels bijna 400 items, die een handig uitgangspunt bieden voor een gesprek met kinderen, maar ook met het schoolteam of ouders. De database wordt steeds verrijkt door in te spelen op vragen van scholen en actuele thema’s. Met de Berrie Heesenprijs wil Judith het aanbod uitbreiden met grote denkers en klassieke filosofische vraagstukken.
Judith filosofeert, schrijft en illustreert in opdracht van scholen en culturele instellingen en op haar blog www.judithwagensveld.nl.”

Uit het juryrapport: “De jury waardeert het dat leerkrachten op thema of ijkpunten in de jaarkalender gepast materiaal kunnen zoeken, voorzien van filosofische vragen. Het doel van de database is om de drempel voor de leerkracht te verlagen.”  Van harte gefeliciteerd! Lees hier meer over deze inzending.”

Aanmoedigingsprijs
De aanmoedigingsprijs van het publiek, bestaande uit 50 stemmers, was eveneens voor Judith Wagensveld. Ga zo door!!

Wil jij jouw project ook aan een groot publiek presenteren en meedingen naar de Berrie Heesen Prijs? In 2021 kun je weer meedoen! Stuur je inzending naar redactie@kinderfilosofie.nl

Foto’s zijn van Werend Griffioen

 

2 thoughts on “Berrie Heesen prijs 2019: eervolle vermeldingen en aanmoedigingsprijs voor Judith Wagensveld”

Comments are closed.