Betoog Lola

Lola, dochter van Arjen Boswijk, schreef haar filosofisch betoog in de eerste van de middelbare school

*Alle schuingedrukte woorden zijn bronnen*

Mijn zelfbedachte vraag: Kun je leven zonder mensen of dieren om je heen?

Uitleg van de vraag: wat wordt bedoeld met leven?

In de vraag wordt het woord ‘leven’ gebruikt. In deze vraag wordt daar mee bedoeld of je kunt overleven zonder andere mensen of dieren om je heen. Kun je dan bijvoorbeeld depressief worden, en misschien wel zelfmoordgedachten krijgen?

Of misschien word je gek? Of misschien vind je het wel heel fijn om alleen te zijn en een rustig leventje te leiden? Het ligt er dus erg aan wat voor persoon jij zelf bent. Maar er is een erg grote kans dat je na 65 jaar alleen leven het fijn zou vinden om wat aandacht van iemand te krijgen.

Want we blijven mensen, jong of oud; of we graag met anderen zijn of het liefst alleen. We kunnen er niet omheen draaien, we hebben allemaal aandacht nodig.

Wat wordt bedoeld met mensen en dieren? Met mensen en dieren wordt bedoeld dat er niets levend meer om je leeft. Geen familie of vrienden, maar ook geen kat of hond. Is je leven dan nu nog wel zoals je misschien wilt, of is het juist fijn om niemand om je heen te hebben? Je loopt sowieso tegen een paar problemen aan. Alle niet zelf bestuivende bloemen sterven uit. Maar niet als je alle bloemen die niet zelf bestuivend zijn allemaal met de hand gaat bestuiven. Het volgende probleem vindt niet iedereen erg, want je moet de rest van je leven vegetariër zijn. Maar van oorsprong zijn mensen carnivoren, daarnaast loop je alle eiwitten mis. In vlees zitten namelijk erg veel eiwitten.

En zonder dieren heb je ook geen wol; melk; eieren; vlees; vis; leer en zeker geen bont. En als er spullen kapot gaan zoals de badkamer of je verlichting is er niemand die het kan maken want misschien heb jij wel geen idee hoe je dat moet repareren.

Antwoord 

De vraag nog één keer: kun je leven zonder mensen of dieren om je heen?

Ik denk zelf van niet omdat mensen niet zonder aandacht kunnen. Om dit antwoord te bevestigen ben ik op onderzoek gegaan en ben het volgende tegen gekomen: Een mens heeft van nature behoefte aan aandacht. Dat betekent erbij horen, gezien worden, gerespecteerd worden, gehoord worden en serieus genomen worden. Mensen zijn sociale wezens en dus hebben zij behoefte aan contact met anderen. Hechting met anderen geeft zekerheid of bescherming. Daarnaast heb je nog steeds het probleem met de eiwitten en de materialen die je zult missen zoals wol, leer, bont en ga zo maar door. Je hebt ook geen zuivel meer. En je hebt ook een groot probleem wanneer spullen kapot gaan. Als er geen mensen of dieren om je heen leven, zijn er mensen die gek worden. Wie helpt je als je gek wordt? Waar ga je naartoe als je gek wordt? Wie zorgt voor je als je gek wordt? Je kunt namelijk niet meer terecht bij een inrichting. En stel je voor dat je ziek wordt? Een ziekte die alleen maar verholpen kan worden met een medicijn dat jij niet hebt? Dan houdt je leven op. Of misschien kun je jezelf wel heel erg goed redden in je eentje. Kortom het is verschillend hoe je je leven aanpakt zonder mensen of dieren om je heen.

Argument 1: Een mens kan niet zonder aandacht van anderen, iedereen heeft namelijk iemand nodig die naar je luistert. Je kunt zeggen: Ik ben graag alleen en kan me prima redden, maar na een aantal jaren denk je daar wel anders over. Dat is wetenschappelijk bewezen. Dus we kunnen er niet omheen draaien. Sommige mensen hebben meer aandacht nodig dan anderen, maar het komt er op neer dat het niet uitmaakt of je graag alleen bent of juist het liefst met iemand anders want iedereen wil aandacht en iedereen heeft aandacht nodig.

Argument 2: De kans bestaat d at je uiteindelijk gek/ depressief wordt in je eentje.

De reden waarom dit echt kan gebeuren is omdat je niemand hebt om tegen te praten, niemand hebt die naar je luistert en niemand hebt die je kan vermaken. Je ziet ook niets bewegen om je heen, behalve de blaadjes van de bomen die door de wind heen en weer waaien. Altijd maar alleen zijn is niet goed voor je: van tijd tot tijd hebben we allemaal even tijd voor ons zelf nodig. Maar het is niet goed om lang alleen te zijn. Sommige  studies tonen aan dat te veel alleen zijn een negatieve impact op onze hersenen en gedrag kunnen hebben.

Argument 3: Wanneer je ziek wordt en alleen beter kunt worden door medicijnen ontstaat er een probleem. Er is niemand die de medicijnen kan maken. Er zijn dus geen medicijnen om te herstellen. Als je alleen op de wereld leeft zijn er geen dokters meer. Geen dokters betekent geen hulp en al zeker geen ziekenhuizen om te herstellen. Dan heb je een grote kans om dood te gaan.

Conclusie: In mijn betoog heb ik de volgende vraag behandeld:

‘Kun je leven zonder mensen of dieren om je heen?’ Ik heb de vraag helemaal uitgelegd en ben tot de volgende conclusie gekomen: Het is bijna onmogelijk om alleen door het leven te gaan. Ieder mens heeft anderen nodig, zoekt warmte en veiligheid. Ik heb in mijn betoog een aantal argumenten genoemd die aangeven waarom het bijna onmogelijk is om alleen te leven.

Lola Boswijk 17-06-2019

Bronnen: https://www.desteven.nl/training-coachingvraagbaak/behoeften/behoefteaandacht

https://verkenjegeest.com/te-veel-alleen-zijn-en-de-negatieve-gevolgen-hiervan/