Uitreiking Berrie Heesenprijs 2021

Het Centrum Kinderfilosofie Nederland wil met de tweejaarlijkse Berrie Heesen Prijs vernieuwende en creatieve ideeën op het gebied van filosoferen met kinderen stimuleren, toegankelijk maken en verder helpen ontwikkelen. De prijs is genoemd naar Berrie Heesen, inspirator van het filosoferen met kinderen in Nederland. De winnaar van de prijs ontvangt een wisselkunstwerk en een geldbedrag.

De Berrie Heesenprijs 2021 wordt dit jaar online uitgereikt op           zaterdag 17 april 2021, tijdens De Dag van de Kinderfilosofie.

Naast de Juryprijs, en de Publieksprijs is er dit jaar ook de Kinderjuryprijs! 

De Dag van de Kinderfilosofie is de feestelijke afsluiting van de CKN-week Vol Kinderfilosofie. Een week met activiteiten voor kinderen, hun opvoeders en kinderfilosofen. Op de Dag van de Kinderfilosofie verzorgen kopstukken uit de wereld van de kinderfilosofie online workshops. Na de prijsuitreiking houdt Pieter Mostert tenslotte een lezing met een panelgesprek.

Je kunt Workshops verwachten met Maaike Merckens, Joos Vollebregt, Pieter Mostert en Kristof van Rossem.

Eerdere winnaars van de Berrie Heesen Prijs zijn:

2008    Lucy van Niekerk, lerares op een basisschool. Zij heeft een idee aangedragen waarbij een beroep wordt gedaan op het denken en de dialoog tussen ouderen en jongeren op gelijkwaardig niveau.

2010    Fatima Zukic, Jelle Gillissen, Jan Willem Höppener, drie studenten van de Hogeschool Arnhem Nijmegen met hun projectverslag Filosoferen met jeugddelinquenten. Zij hielden filosofische gesprekken met een groep jongeren in detentie.

2012    Fabien van der Ham voor haar Praatprikkels – geïllustreerde kaartjes met vragen, die uitnodigen tot filosoferen. Fabien is schrijfster en filosofiejuf.

2014    Liesbeth Eshuis met de Filosofiekast. Deze kast is uit te vouwen tot een soort kamerscherm in vier delen met daarin diverse elementen om te filosoferen. Liesbeth is medeoprichter van Stichting Denkbeeld.

2016    Mariëlle van Sauers (en de Lange Mannen) voor Meneeer Bork zoekt een woord – een meedenkvoorstelling voor kinderen vanaf vier jaar over de relatie tussen taal en werkelijkheid. Mariëlle schrijft, doceert en maakt theater, met name voor kinderen.

2019     Katrin Laureyssens voor Vragenvulkaan – een filosofeerspel. Het spel werkt met een unieke dobbelsteen en prachtige fotokaarten. Katrin is kunst- en theaterwetenschapper, kinderfilosoof en oprichter van de Denkkaravaan.