Home » Audio en video » The making of De Natuur Was Hier, podcast van Ilse Daems

The making of De Natuur Was Hier, podcast van Ilse Daems

THE MAKING OF

vier intense maanden waarin twee Ilses één podcast maken

Door Ilse Daems

DECEMBER | Ik zie in een nieuwsbrief dat het CKN in april een ‘week van de kinderfilosofie’ plant en denk: ‘het zou goed zijn als ze dan iets kunnen aanbieden waardoor filosoferen met kinderen een breder publiek bereikt dan het vertrouwde inteeltwereldje van de al overtuigden.’ Maar er waart nog steeds een voos en vies virus rond dat veel onmogelijk maakt, dus het moet ‘coronaproof’ zijn. En het CKN heeft alles in huis wat het in huis moet hebben [talent, vakmanschap, gedreven vrijwilligers]. Alles behalve … geld. Het moet dus ook iets zijn dat niks kost om het te verspreiden.

De keuze voor een podcast is rap gemaakt. Die dringt zich gewoon op. 🙂

JANUARI | Ik lees mij in over het thema van de maand de filosofie ‘de natuur was hier’.

Alles van René ten Bos, Eva Meijer, Timothy Morton, alles van Bruno Latour plus bergen andere boeken. Ik lees ze niet. Ik verslind ze.

Hou daar honderden post-its met belangrijke bedenkingen en grote thema’s aan over. Dan pas ik de ‘PM regel’ toe die ik zo noem omdat het iets is wat ik van Pieter Mostert heb geleerd: ‘als het over Grote Thema’s met hoofdletters gaat, beuk dan niet met een stormram de voordeur in, maar ga via een zijdeur of misschien zelfs via een achterpoortje binnen’.

1 van de 6 bergen boeken die ik met plezier heb verslonden

FEBRUARI | In de eerste helft van februari helpen 140 kinderen tussen 4 en 12 jaar mij kiezen via welke zijdeuren, achterpoortjes en invalshoeken we het grote onderwerp ‘de relatie tussen mens en natuur’ gaan aanpakken. Dat worden er uiteindelijk vier. Verder vertrekken we van iets wat kinderen spontaan en vanzelf doen: een kamp of hut bouwen. Dat kan buiten in het bos zijn met takken en bladeren. In de klas of onder de keukentafel met doeken en lakens. Of in hun eigen bed onder het donsdeken. En we beslissen dat we aan onze toekomstige luisteraars zullen vragen om ook eerst zo’n kamp te bouwen en daarin dan naar onze podcast te luisteren.

ons avontuurlijk stormkopkamp op de wand van een droogdok

In de tweede helft van februari maken de andere Ilse en ik het onszelf heerlijk moeilijk:

  • We geloven zo hard in de denkkracht van kinderen dat we een podcast met alleen maar kinderen willen. Geen grote mensen die er komen doorheen gefietst.
  • We kiezen bewust voor kinderen die we niet kennen. Omdat ik mij realiseer dat als ik kinderen van mijn school zou nemen, dat ik ze dan zou kiezen. En we willen geen primussen uit een plusklas, geen speciaal snelle denkers of uitzonderlijke spraakwatervallen. We willen kinderen zoals er 13 zijn in een dozijn. Dat lukt goed.

We hebben er eentje met een spraakgebrek en een 13-jarige die zeer tegen zijn zin komt omdat het zijn moeder is die een dag filosoferen een beter idee vindt dan voetballen. Maar dat is het leven zoals het is. Dit is een realiteit waar iedere kinderfilosoof mee te maken krijgt.

  • We opteren voor een grote spreidstand: de jongste van onze ploeg is 4, de oudste 13, alle anderen zitten ergens tussenin. Dat doen we omdat we ervan overtuigd zijn dat een goeie invalshoek, een goeie vraag van en voor alle leeftijden is.
  • We willen dat onze podcast een brede doelgroep bereikt. Dus gaan we allianties aan: In Nederland met de AT-scholengemeenschap [goed voor 7000 leerlingen]. In België valt de week van de kinderfilosofie een beetje ongelukkig tijdens een schoolvakantie.

Maar cultuur-educatieve organisatie Stormkop gaat met onze podcast aan de slag op hun paasvakantiekampen en ook milieuvereniging Natuurpunt gaat ‘m mee verspreiden en gebruiken.

  • We willen niet gewoon de opname en pure registratie van een filosofisch gesprek. We opteren voor een podcast die de luisteraars ruimte geeft om zélf mee te denken. Maar we kunnen natuurlijk moeilijk stiltes laten vallen want dan zakt onze podcast in als een soufflé. We beslissen om een drummer in te schakelen: Juri Jansen.

We willen zijn drumsolo’s ook niet louter als ‘behang’ gebruiken. Of als ‘streepje muziek’ tussen het vele gepraat door. We zien en beschouwen hem als een wezenlijk onderdeel van het geheel.

  • We hebben geen nagel hebben om aan ons gat te krabben. Daarom doen we alles zelf. Ook de techniek. Dat blijkt achteraf pure hybris en belachelijke overmoed. Als we ooit nog zoiets doen [en die goesting is er] zullen we voor de techniek andere mensen vragen. Of die ook Ilse zullen heten, is voorlopig nog een geheim J

MAART | We maken de podcast en onze eerste opnamedag begint met pure paniek.

Het stormt in Antwerpen immers zoals het een hele winter nog niet gestormd heeft en er staat windkracht 10. We hebben een prachtkamp, gebouwd op de wand van een droogdok maar we kunnen daar niet in. Zelfs als we schreeuwen verstaan we er elkaar compleet niet. En ook als we in de kombuis van Stormkop gaan schuilen, hoor je de wind er oorverdovend doorheen loeien.

Na onze paniekaanval, krijgen de andere Ilse en ik de slappe lach.

Want dit is precies waar het thema van onze podcast over gaat: over hoe wij mensen denken dat we de natuur de baas zijn en kunnen controleren. De wind laat zich echter niet buitensluiten. OK. Dan denkt hij maar mee. De stormwind is op onze podcast dus even hoorbaar als de kinderen. Zij zijn er een joint venture.

We hebben twee opnamedagen met onze kids en één met drummer Juri.

het ‘drummerskamp’ van Juri

1 APRIL EN GÉÉN GRAP | Ons teaserfilmpje, podcast en hand-out zijn klaar.

Zoals aan het CKN beloofd. Op het moment dat ik dit schrijf is er al 668 keer naar geluisterd. Bangelijk veel organisaties en scholen zijn er mee aan het filosoferen. Zélfs het ministerie van onderwijs heeft al gebeld met de vraag ‘of ze onze podcast ter beschikking mogen stellen van scholen’.

We zijn zielsblij dat hij doet waarvoor hij is bedoeld en kijken met plezier terug op dit intens traject.

We weten echter ook wat een volgende keer anders en beter moet.

We reflecteren op wat is geweest én op wat komen gaat.

Zoals dat nu eenmaal van filosofen in de boeken staat.

teaser: https://www.youtube.com/watch?v=VF_CzZ9FR2k

podcast: https://soundcloud.com/user-858672009

hand-out: https://drive.google.com/file/d/1RRyr9io4Gbx_woKaScWzlE1dIkoyPc1m/view

onze podcastploeg: Nando, Finn, Evelyne, Helene, Mats, Mateo, Theresia, Billie

zoek de microfoon

Geschreven door:

Ilse Daems

kinderfilosoof identikit ilse daems:* geboren in het vorige millennium* huurwoordenaar & speelduivel* levenslange legofanaat* extreem allergisch voor vis & schaaldieren én voor schoolse methodes* expert in buiten de lijntjes kleuren* volgde de opleiding fmkj aan de isvw [kan dus ook rijmen en dichten zonder haar gat op te lichten]* filosofeert met kleuters en lagere schoolkinderen op ‘de pientere piste’
Meer artikelen uit dit dossier:
Share This