Home » Artikelen » Kinderfilosofie: een vak op de Pabo?

Kinderfilosofie: een vak op de Pabo?

Een Pabo-student van de Thomas More Hogeschool laat met trots met een filmpje zien hoe zij in haar stageklas een gesprek filosofisch maakt. Haar portfolio laat enorme groei en een even groot enthousiasme zien voor kinderfilosofie. Als bestuurder van Centrum Kinderfilosofie Nederland ben ik uitgenodigd getuige te zijn van de 20 eindpresentaties van het vak Filosoferen met Kinderen en Jongeren, met docent Rudolf Kampers die dit vak met verve geeft!

Zelf heb ik ook de Pabo gedaan, maar het vak filosoferen met kinderen leerde ik pas decennia later kennen, na mijn master filosofie, toen ik allang geen basisschoolleerkracht meer was. Wat me weer hoop gaf voor het schoolse leren, herkende ik in de presentaties. “Het is zo leuk om de kinderen van een hele andere kant te leren kennen! En je moet jezelf ook echt beter leren kennen!”, “Je moet je oren openhouden voor onverwachte gedachten van kinderen.” Kinderen zijn gewend aan het beantwoorden van vragen. Deze studenten doen precies het tegenovergestelde: ze leren kinderen interessante vragen stellen, die ze daarna, zonder bemoeienis van de leerkracht, met elkaar gaan onderzoeken. “Filosoferen moet echt een vaste plek in het onderwijs krijgen”, zei een student. Zou je niet op alle Pabo’s moeten leren filosoferen met kinderen?


Kinderfilosofie: bij uitstek een vak om kinderen samen beter te leren denken

Centrum Kinderfilosofie Nederland (CKN) vindt van wel! Het is onze missie kinderfilosofie in het onderwijscurriculum een plek te geven. Kinderen vinden het vaak erg leuk en leren er veel van om hun gedachten te delen en die gezamenlijk te bevragen. De leerkracht vergroot zijn/haar inzicht in het denken van kinderen en hun mondelinge taal- en gespreksvaardigheid. Filosoferen is daarnaast ook een mooie, neutrale, manier om met kinderen over de oorlog of andere ingewikkelde kwesties te praten. Rop en Isa (11) over het geweten van Poetin:

Rop: “Poetin voelt zijn geweten niet meer. Omdat hij zich gesteund voelt, speelt zijn geweten geen rol meer.”

Isa: “Ik voel mijn geweten meer dan ik het hoor. Als ik er niet naar luister, voelt het ongemakkelijk.”

2 april: de Dag van de Kinderfilosofie 2022

Op 2 april viert CKN De Dag van de Kinderfilosofie. Een dag voor kinderfilosofen en iedereen die geïnteresseerd is in kinderfilosofie. We willen iedereen laten genieten van het filosoferen onder leiding van kinderfilosofen in een variëteit aan workshops. Het thema is Intieme Vreemden, waarbij we aansluiten bij de Maand van de Filosofie. Voordat CKN een Maand gaat organiseren, moeten we als jonge beroepsgroep doorgroeien en subsidies aantrekken. Daarom zijn we trots dat we op de Dag aan 30 Pabo-studenten de eerste certificaten Level 1 kinderfilosoof kunnen uitreiken!

Lees hier meer over de Dag van de Kinderfilosofie

 

 

Geschreven door:

Paulien Hilbrink

bestuur CKN, kinderfilosoof, leerkracht
Meer artikelen uit dit dossier:
Share This