Rob Bartels schrijft een herinnering over Berrie Heesen, de man die aan de wieg heeft gestaan van de kinderfilosofie. Bartels was in de jaren negentig basisschoolleraar en was met Marja van Rossum opvolger van Heesen bij het CKN, het Centrum voor kinderfilosofie. Hij is nu o.a. Pabo-docent in Alkmaar.
Dit jaar reiken we voor de zesde keer de Berrie Heesenprijs uit. Nu de prijs al weer zo lang bestaat, lijkt ook de persoon van Berrie Heesen iemand van al weer een tijd geleden. Met deze prijs willen we hem eren en vooral de vernieuwing en verbreding van de kinderfilosofie in Nederland stimuleren. Dat was namelijk ‘zijn ding’, vernieuwen en verbreden, een eigen zich steeds ontwikkelende kinderfilosofie maken en zo veel mogelijk medestanders daarvoor organiseren.
Ergens in de tweede helft van de jaren 80 kwam Berrie Heesen in aanraking met het werk van Lipman. Hij vertelde me ooit dat dat een zeer belangrijk moment voor hem was geweest. Hij was leraar en jeugdwerker, deed allerlei verschillende dingen, maar de kinderfilosofie ‘was waar ik zonder het te weten altijd naar op zoek was geweest’.
Van zijn studie aan de UvA maakte hij een vrije studie, onderwijs en filosofie, en hij ging naar Amerika om daar in opleiding te gaan bij het IAPC, het befaamde instituut van Lipman. Daar werd hem al snel duidelijk dat het veel creatiever moest, veel speelser. Het is goed te zien in de onvolprezen SLO-map uit 1992-1994, die hij samen met drie anderen heeft gemaakt. Het is de Lipmanmethodiek, maar overal komt het speelse en creatieve naar boven.
Zijn mooiste bundel is van iets later: Klein maar dapper; filosofische verhalen en vragen, en ideeen voor filosofische activiteiten voor kleuters, of zeg maar voor alle kinderen. Ik heb toen ook heel wat van die kleuterverhalen in mijn bovenbouwgroep gedaan.
In de jaren 90 was hij de inspirator en het gezicht van de Nederlandse kinderfilosofie, gaf trainingen, organiseerde conferentie, internationale contacten, werkte aan verschillende pabo’s, schreef en probeerde de kinderfilosofie een bredere basis te geven. Een creatief mens, ook gedreven en eigenzinnig. Veel te jong is hij in september 2002 aan een hersentumor overleden.
En er was nog zoveel te doen. En dat gebeurt, al jaren. De beweging is veel groter geworden en veel diverser. Creatieve en nieuwe ideeën zijn daarbij razend belangrijk. Met de Berrie Heesenprijs willen we dat bevorderen.