Dag van de Kinderfilosofie met o.a. uitreiking Berrie Heesenprijs 2021

17 april organiseert CKN de Dag van de Kinderfilosofie

Op de Dag van de Kinderfilosofie vieren we het bestaan van kinderfilosofie. Het is de laatste dag van de Week van de Kinderfilosofie, een dag waar kopstukken uit de wereld van de kinderfilosofie online workshops verzorgen, met leuke verrassingen en ‘Een pleidooi voor onbenulligheid’ door Pieter Mostert.

Je ontmoet de inzenders die de shortlist hebben gehaald tijdens de pitch over hun inzending voor de Berrie Heesenprijs die dit jaar op spectaculaire wijze wordt uitgereikt!

Nieuw dit jaar is de Kinderjury. Een jury van zes kinderen uit het basis- en middelbaar onderwijs kiest zelf een winnaar! Natuurlijk kun jij ook je stem uitbrengen voor de Publieksprijs.

Zet 17 april alvast in je agenda en koop hier je ticket (€25)
Na aanmelding ontvang je een aanmeldingsformulier voor de workshops. Schrijf je tijdig in: voor de workshops van Pieter en Kristof geldt een maximum van 16 deelnemers. Je kunt ook aangeven of je wilt plaatsnemen in het panel voor het panelgesprek met Pieter Mostert.


WORKSHOPS 

Je kunt twee workshops volgen, waarbij je kunt kiezen uit de volgende kopstukken van de kinderfilosofie:

Kristof van Rossem – Hoe leid je een filosofisch gesprek?

Kristof Van Rossem werkt als zelfstandig filosoof en is gespecialiseerd in de kunst van het vragen stellen en het filosofisch gesprek. Hij is lerarenopleider aan de KULeuven en docent beroepsethiek aan de Odisee Hogeschool Brussel. Hij publiceerde in 2020 het boek ‘Het Filosofisch Gesprek. De basis.’ Lees meer

  • In deze workshop voeren we met de groep een kort filosofisch gesprek aan de hand van een hier-en-nu impuls. Na afloop bespreken we hoe de gespreksleider dat doet. Welke vragen stelt hij en waarom? Wat oefen je als deelnemer? Wat is het doel van het gesprek? Wat vind je hier zelf van? Iedereen is welkom. Deze workshop heeft een maximum van 16 deelnemers.

Pieter Mostert – Een filosofiegesprek in het Engels. Kinderen zijn van harte welkom!

Pieter Mostert is onder meer verbonden aan The Philosophy Foundation en  Het Nieuwe Trivium. Hij is een echte ontwikkelaar van nieuwe vormen om het filosoferen in praktijk te brengen.

  • Denken in een vreemde taal is heel apart. Je hoort jezelf de dingen anders zeggen, en voor een filosofie-gesprek is dat heel handig. Omdat het gesprek in een vreemde taal is, nemen we de tijd om extra goed naar elkaar te luisteren – en elkaar te helpen. Moet je al heel goed zijn in Engels? Nee, helemaal niet. Trouwens je kent al heel veel Engelse woorden: “mute” en “lockdown”, dat is toch gewoon Nederlands geworden? Iedereen is welkom en is zeer geschikt voor kinderen. Deze workshop heeft een maximum van 16 deelnemers.

Joos Vollebregt – Introductie op Thinking Moves

Joos leidt leraren op bij AP Hogeschool in Antwerpen. Daarnaast is hij filosofisch gespreksleider en bestuursraadslid van SOPHIA (European Foundation for the Advancement of Doing Philosophy with Children). Deze functies en zijn interesse in methodieken voor FmKJ en Socratische gespreksvoering brengen hem voortdurend in contact met nieuwe praktijken. Deze neemt hij graag op de korrel, liefst samen.

  • De workshop is een kennismaking met het werk van Roger Sutcliff die de mogelijke denkstappen op alfabetische volgorde heeft gesorteerd. Per denkstap zijn interessante werkvormen: een interessante manier om filosoferen in de klas te brengen. Iedereen is welkom. Er is geen maximum aan het aantal deelnemers.

Maaike Merckens Bekkers – Filosoferen met Jonge denkers

Mr. drs. Maaike Merckens Bekkers (1961) is juriste en filosofe en is na een internationale carrière in het bankwezen filosofie gaan studeren. Inmiddels filosofeert ze al jaren in uiteenlopende vormen met kinderen, jongeren en ook volwassenen met haar organisatie WonderWhy 

  • Het is geen geheim dat kinderen en jongeren het heel leuk vinden hun hersens eens flink te laten kraken. In deze workshop introduceer ik de kunst van het filosoferen met kinderen en jongeren. Op een interactieve manier laat ik je kennis maken met filosofische vragen verzinnen, op zoek gaan naar verwondering en krijg je wat tips en tricks aangereikt om het gesprek met je kinderen/leerlingen lekker filosofisch te maken en te houden. Als je al vragen hebt van tevoren, mail ze naar maaikewonderwhy@gmail.com. Dan zal ik ze in de workshop meenemen. Iedereen is welkom. Er is geen maximum aan het aantal deelnemers.

Marc van Dijk – Filosoferen met Becky Breinstein

Marc heeft naast Becky Breinstein al meer boeken geschreven (onder andere een biografie van Huub Oosterhuis) en hij is ook journalist (voor Trouw en Filosofie Magazine). Over Becky Breinstein zegt een lezer: “Terwijl Becky’s leven op zijn kop staat, krijgt de lezer (10-plus) brokjes Plato en Socrates voorgeschoteld alsof het lekkere snoepjes zijn. Ideale lectuur voor jonge wijsneuzen.” Het vervolg zal gaan over Nietzsche! Lees meer

  • In de workshop vertelt Marc over het boek, de werkwijze en ook hoe je er als kinderfilosoof mee aan de slag kunt gaan. Iedereen is welkom. Er is geen maximum aan het aantal deelnemers.

PLEIDOOI VOOR ONBENULLIGHEID – Pieter Mostert

“In mijn hoofd blader ik door de geschiedenis van de filosofie en vraag me af: heeft deze filosoof een vraag gesteld die gewone mensen als raar of onbenullig zouden afdoen? Het antwoord verrast mij: van vrijwel alle filosofen die ik ken kan ik zo’n vraag noemen: Kun je twee keer in dezelfde rivier stappen? Weet ik zeker dat dit mijn hand is? Hoeveel engelen passen er op een speldenkop? En nog veel meer. In mijn lezing zal ik een pleidooi houden voor het stellen van onbenullige vragen en laten zien hoe Berrie Heesen juist daarin een grootmeester was.”


PROGRAMMA

9.30  Inloop
9.45  Opening
10.00 Workshops: Maaike Merckens – Pieter Mostert – Joos  Vollebregt – Kristof van Rossem 
11.00  Pauze


11.15  Workshops: Maaike Merckens – Pieter Mostert – Joos Vollebregt – Kristof van Rossem – Marc van Dijk
12.15  Pauze met verrassende filmpjes; onder andere een interview met Stine Jensen!


13.00  De vier beste inzenders voor de Berrie Heesenprijs pitchen hun idee waarmee ze de shortlist haalden. Je kunt stemmen voor de Publieksprijs die meteen bekend wordt gemaakt.
13.30  Uitreiking van de Kinderjuryprijs
13.45  Pauze


14.00  And the winner is … ! Prijsuitreiking via een live-verbinding
14.15  Hoofdspreker: Pieter Mostert, afsluitend panelgesprek
15.15  Afsluiting en ruimte voor online netwerken.

De Berrie Heesenprijs 2021 wordt gesponsord door Filosovaardig Uitgeverij