Aan de lezers van dit platform hoef ik niet te vertellen hoe belangrijk het filosoferen met kinderen en jongeren is. De wetenschappelijke artikelen hierover zijn wellicht bekend. Maar in de documentaire “Young Plato” zie je al deze theoretische kennis in de praktijk.
Filosofie als wapen tegen geweld.
We volgen de charismatische schooldirecteur Kevin Mc Averey die fan is van Elvis Presley en filosoferen. In zijn hele onderwijsvisie zit de filosofie verweven. Veel problemen tussen de “boys” pakt hij filosofisch of eigenlijk socratisch aan. Naast de lessen filosofie met thema’s als “Wat is respect?”, “Mag je iemand slaan die jou heeft geslagen?”, “Wat is vriendschap?” zet Kevin de socratische vragen ook in bij het oplossen van ruzies. Ook de ouders worden niet vergeten in de filosofische scholing.
Het decor van de katholieke basisschool Holy Cross Boys is een roerige achterstandswijk met een slechte reputatie in het nog altijd verscheurde Belfast. De “Muur van de vrijheid” scheidt nog steeds de protestanten en de katholieken!
De filmmaakster Neasa Ní Chianáin en haar co-regisseur Declan Mc Grath besloten met Young Plato een positief verhaal te vertellen. Op de vraag aan hen wat ze wilden bereiken met deze documentaire antwoordt Neasa:
“We zouden allemaal baat hebben bij wat filosofie in ons leven. Het helpt om af en toe een stapje terug te doen en te erkennen dat boosheid ergens vandaan komt. Het is zoals Kevin in de hoofden van de jongens probeert te stampen: Think, Think and then respond. Het zijn essentiële levenslessen, vooral tegenwoordig. De volgende generatie moet zich kunnen wapenen tegen deze wereld vol fake nieuws waar mensen worden verleid om op mensen zonder goede bedoelingen te stemmen. Ik wil niet eens nadenken over wat voor wereld we creëren als we zouden stoppen met kritisch nadenken en alles bevragen wat op ons afkomt.”
Ik vraag mij wel af waarom voor deze titel is gekozen? Je kunt natuurlijk zeggen “dat klinkt lekker” of zelfs “dat verkoopt lekker”. Maar de filmmaakster lijkt mij iemand die zeker dieper heeft nagedacht over de titel. “Young Socrates” zou misschien logischer zijn geweest met de socratische gespreksvormen die Kevin en zijn leerlingen gebruiken!?”
Toch zie ik ook wel argumenten voor de gekozen titel “Young Plato”. Plato richtte in 387 voor Chr. zijn “Akademeia” waar hij zich door middel van de Socratische dialoog vooral richt op de ethische vorming van jongeren. Net zoals Kevin aan zijn jonge burgers uit Belfast door filosofie ethische vorming geeft. In dat geval zou “young” op Kevin moeten slaan, wat gezien zijn leeftijd weer niet zo logisch is.
Een tweede argument voor de gekozen titel is misschien wat vergezocht, maar met de filosofie geeft Kevin “platonische liefde” aan zijn leerlingen en traint hij zijn leerlingen daarin. Het blijft gissen waar de titel “Young Plato” vandaan komt, maar dat neemt niet weg dat je deze documentaire móet gaan zien!
Young Plato is gratis te bekijken op Doc2.:
https://www.2doc.nl/documentaires/2022/08/young-plato.html