Home » Aanraders » Recensie theaterstuk Anders is een heel normale Zweedse voornaam, door Laura Minderhoud

Recensie theaterstuk Anders is een heel normale Zweedse voornaam, door Laura Minderhoud

Theater Artemis, Bambie
Anders is een heel normale Zweedse voornaam (6+)
(eind)regie Jetse Batelaan
Concept en spel Paul van der LaanJochem Stavenuiter, Tessa Jonge Poerink


Theatrale taalfilosofie.

Drie personen schuilen voor de gierende wind en de sneeuw in een verlaten huis. In het huis is het anders dan buiten. Er ligt van alles op de grond en wanneer een van de drie een pop opraapt klinkt er “PING!” en daarna “deurmat”. Alles wat ze oppakken is: “ping!”, iets anders dan het lijkt- of wordt in ieder geval anders genoemd.

De drie accepteren al snel dat de dingen hier zijn zoals ze genoemd worden en dus fietst iemand op een gieter naar het winkelcentrum (een kastje) om een verband te halen dat er in onze ogen uitziet als een bosje bloemen.

Het publiek, kinderen en volwassenen wennen ook snel aan de nieuwe namen. Als een van de personages in het water valt en iemand een enorme steen optilt, hoor je in het publiek zeggen, “dat is de handdoek”. Voorwerpen blijken ook concepten te kunnen vertegenwoordigen en zo veroorzaakt een sleetje opeens “vertraging” en een grote vork wordt heel snel weggegooid als die ‘seks’ blijkt te zijn.

Niet alleen de dingen, maar ook de personages veranderen. Iemand wordt een tovenaar als gevolg van een pion op zijn hoofd. Een ander een prinses zodra hij een roze jurk aantrekt. Je ziet hoe overtuigend fantasie kan zijn en dat hoe iets heet gewoon een afspraak is en tegelijkertijd hoe sterk en eenduidig sommige beelden zijn. Wanneer een van de personages besluit niet meer mee te doen en de dingen weer “gewoon” te zien, ontstaat er verwijdering van de twee anderen. Wanneer hij een boterham met pindakaas eet gaat er een zucht van afschuw door de zaal omdat die pot (ping!) de gezichtscrème is …

Dit gegeven is een leuk idee om in te zetten bij het filosoferen met kinderen. Wat als je je voeten aan een pop afveegt of als een lamp een kapstok is?

De voorstelling zal in 2023 weer te zien zijn. Hou daarvoor de site van Theater Artemis en theatergroep Bambie in de gaten. De voorstellingen van Artemis zijn op een vaak verpletterend geestige manier filosofisch en super inspirerend voor iedereen die kinderen serieus neemt. De voorstellingen van Bambie zijn meer fysiek filosofisch en laten zien hoe gedachten bewegen.

Geschreven door:

Laura Minderhoud

Als dramaturg scherp ik gedachten van makers aan. Als kinderfilosoof scherpen kinderen mijn gedachten aan.Met kinderen filosofeer ik over wat hen bezig houdt. Met kunstenaars werk ik aan voorstellingen, films, scripts en scenario’s. Ik analyseer, stel vragen en creëer context; kritisch en tegelijk zorgvuldig. Daarnaast geef ik trainingen Socratische vaardigheden in organisaties, bedrijven en instellingen.
Meer artikelen uit dit dossier:
Share This