Home » Aanraders » Ik ga op reis en neem mee..

Ik ga op reis en neem mee..

Er zijn er die beweren dat de gedachten van doctors in de filosofie doorgaans even grijs zijn als de maatpakken [*] die ze dragen. Dan kennen ze ongetwijfeld de kinky one, Elisabeth Van Dam, nog niet! De eerste keer dat ik haar zag was op een wonderlijke avond in Antwerpen. Stef Kamil Carlens [Zita Swoon, dEUS] en zij performden ‘Hymnus an das Leben’, een beroemd gedicht van de legendarische Lou Salomé, deels op muziek gezet door de al even legendarische Friedrich Nietzsche. Ik werd er compleet door omvergeblazen. Het was een van die zeldzame momenten dat je bij de uitvoering van een kunstwerk niet alleen begrijpt waar het over gaat, maar dat ook zelf voelt en beleeft. In mijn herinnering heb ik het godganse nummer mijn adem ingehouden.

Elisabeth Van Dam promoveerde tot doctor in de wijsbegeerte aan de universiteit van Gent met het proefschrift ‘Gesprekken met Goethe: over de Gesamtgestaltung van de moderne mens’. Maar ze is ook master in de kunstwetenschappen, opgeleid tot danser aan CODARTS Rotterdam en tot beeldhouwer aan KASK Gent. Ze tekent, beeldhouwt, danst, maakt installaties en is internationaal een rising star in de muziekwereld met haar performance -art alter ego Dolly Bing Bing. Ze streeft ernaar haar leven, denk- en kunstpraktijk vorm te geven als Gesamtkunstwerk.

Hoe veelzijdig en heel kan een mens zijn? In februari 2022 verhuisde zij naar het tropisch strand Itamambuca in Brazilië. Sindsdien zet ze daar haar werk voort, o.a. met de eigenzinnige blog: Kolibrie de la Philosophie. Daar schreef ze ook ‘Filosoferen in de tropen’, een essay dat reflecteert over de vraag of Fernweh, het verlangen naar verre einders en het najagen daarvan verlossing kan brengen en troost? Haar ontmoeting met de restanten van het Braziliaanse regenwoud en de overweldigende oceaan daar brengt haar bij de 18de en 19de-eeuwse ontdekkingsreiziger, denker en ecologist avant la lettre: Alexander Von Humboldt.

Ze verbindt haar ervaringen en zijn gedachtegoed met de natuursentimenten van de historische beweging van de Romantiek en vraagt zich af of een scherpzinnig luisteren naar de ongetemde natuur zowel voor een individu als voor een gemeenschap soelaas kan brengen. Vraag jij je soms af of je verlangen naar verre einders gelijkloopt met een verlangen naar oneindigheid?

Ben je nog op zoek naar een klein boekje dat niet te veel plaats inneemt en niet te veel weegt, maar dat je wel een hele vakantie aan het denken zet? Stop dan ‘filosoferen in de tropen’ in je rugzak of koffer en neem Elisabeth Van Dam en Alexander von Humbold mee als reisgenoten!

Website: https://www.dollybingbing.com

Blog: https://medium.com/@KOLIBRIEDELAPHILOSOPHIE

[Ilse]

[*] onwaarschijnlijk veel doctors in de filosofie zijn merkwaardig genoeg mannen

Geschreven door:

Ilse Daems

kinderfilosoof identikit ilse daems:* geboren in het vorige millennium* huurwoordenaar & speelduivel* levenslange legofanaat* extreem allergisch voor vis & schaaldieren én voor schoolse methodes* expert in buiten de lijntjes kleuren* volgde de opleiding fmkj aan de isvw [kan dus ook rijmen en dichten zonder haar gat op te lichten]* filosofeert met kleuters en lagere schoolkinderen op ‘de pientere piste’
Meer artikelen uit dit dossier:
Sorry, No posts.
Share This