'Rond de tafel' bijeenkomsten: perspectieven op fmkj

Rond de tafel: Perspectieven op filosoferen met kinderen en jongeren

‘Rond de tafel’ is een initiatief van Centrum Kinderfilosofie Nederland. We organiseren tot de zomervakantie drie inspirerende bijeenkomsten voor iedereen die filosoferen met kinderen een warm hart toedraagt. Centraal staan perspectieven op filosoferen. Tijdens de eerste avond duiken we de literatuur in met Nanda van Bodegraven en stellen we onszelf de vraag: wanneer is filosoferen met kinderen filosoferen?
In maart deelt Kristof van Rossem zijn visie op hoe je een socratisch gesprek met jongeren voert en in juni scherpen we ons denken onder leiding van Sylwia Falinska met enkele denkgereedschappen van Philip Cam. 
Kom je ook?

Rond de tafel #1. Een visie op filosoferen met kinderen onder het vergrootglas

We beginnen onze zoektocht in de literatuur. Ann Sharp en Laurence Splitter, twee oude bekenden in het vak, zetten in hun boek Teaching for better thinking uit 1995 een duidelijke visie op filosoferen met kinderen uiteen.  We lezen met elkaar enkele citaten uit dit boek waarin Sharp en Splitter drie kenmerken van een filosofische dialoog uiteenzetten. Vervolgens doen we met elkaar enkele oefeningen naar aanleiding van het besprokene en gaan we hierover met elkaar in gesprek.

Nanda van Bodegraven houdt zich sinds 1998 bezig met het filosoferen met kinderen op scholen en in buitenschoolse programma’s.


Ze heeft diverse boeken geschreven met lessen om te filosoferen en traint sinds 2000 volwassenen in het begeleiden van een filosofisch gesprek. Daarnaast werkt ze parttime in het bedrijfsleven als adviseur en assessor communicatieve vaardigheden. Dat is een vruchtbare kruisbestuiving: beide contexten bieden hun eigen invalshoeken, inzichten en hulpmiddelen voor goede communicatie.

Wanneer:     vrijdag 16 februari 2018
Tijd:              19.00 tot 21.00 uur
Locatie:        OBA Filiaal Roelof Hartplein, Roelof Hartplein 430, 1071 TT Amsterdam
Kosten:         € 10,-*
Aanmelden:  Aanmeldformulier


Rond de tafel #2. Socratisch gesprek met jongeren: een introductie

Een socratisch gesprek is een gesprek waarin twee of meer mensen de houdbaarheid onderzoeken van hun opvattingen over wat ze meemaken/hebben meegemaakt. Het verschil met andere vormen van filosofische gespreksvoering is, onder andere, de zoektocht naar de referentie van opvattingen in de ervaring van de deelnemers. Tijdens deze introductie-middag neem je deel aan een kort socratisch gesprek.
Na een duiding over de (interpretatie) van de methode en de rol van de begeleider, bespreken we kritisch hoe je die bij kinderen/jongeren kunt toepassen. De middag eindigt met enkele oefeningen die je kunt meenemen naar je eigen groep.

Kristof Van Rossem is filosoof en gespecialiseerd in de kunst van het vragen stellen en in  socratische gespreksvoering. Hij begeleidt dialoog- en reflectieprocessen in profit- en nonprofitorganisaties en leidt een jaarlijkse opleiding tot socratisch gespreksleider (met Hans Bolten), onder andere aan de ISVW. Hij is lerarenopleider filosofie aan de KULeuven waar hij een jaarlijks seminarie 'filosoferen met kinderen en jongeren' leidt.
En tot slot is hij docent filosofie en (beroeps)ethiek aan Odisee Hogeschool Brussel.

Wanneer:     zaterdag 17 maart 2018
Tijd:              15.00 tot 17.00 uur
Locatie:        Cursus en vergadercentrum Domstad, Koningsbergerstraat 9, 3531 AJ Utrecht
Kosten:         € 15,-*
Aanmelden:  Aanmeldformulier


Rond de tafel #3. Denkgereedschap

Hoe maak je het denken van kinderen scherper? Hoe maak je filosoferen interessanter voor echte doeners?
Daar komt Philip Cam te hulp - hij maakt het aanleren van denkvaardigheden tastbaar. Zijn concrete materiaal helpt kinderen zich te focussen en hun gedachten te ordenen. Het geeft ze voldoening dat ze weten wat ze geleerd hebben.
Na een korte inleiding gaan we aan de slag om praktisch kennis te maken met een aantal van de denkgereedschappen van Philip Cam.
Aan het einde van de avond ga je naar huis met kennis en oefeningen die je in je volgende filosofie sessie kunt toepassen.

Sylwia Falińska is kinderfilosoof en docent. Ze studeerde filosofie in Warschau, Polen. Vanaf 2013 heeft ze in Nederland verschillende lessenreeksen en cursussen in het filosoferen voor volwassenen en voor kinderen begeleid voor basisscholen en het Humanistisch Verbond Arnhem.
Daarnaast is ze docent Engels en filosofie in het voortgezet onderwijs.

Wanneer:       donderdag 7 juni 2018
Tijd:                19.00 tot 21.00 uur
Locatie:          Utrecht, Universiteit voor Humanistiek, Kromme Nieuwegracht 29, 3512 HD Utrecht
Kosten:           € 10,-*
Aanmelden:   Aanmeldformulier


Inschrijven en voorwaarden

Je inschrijving maak je definitief door  €10,- / €15,-, of het totaalbedrag voor meer dan één Rond de Tafel-bijeenkomst over te maken
    naar banknummer NL67 ABNA 050 452 6812
    ten name van Stichting Kinderfilosofie Nederland
    onder vermelding van voor- en achternaam en Rond de tafel 1, 2 en/of 3.

Je ontvangt een automatische bevestiging van je inschrijving. Je inschrijving kan niet geannuleerd worden. Mocht je verhinderd zijn, dan kun je vanzelfsprekend wel een plaatsvervanger laten deelnemen. Wij vinden het fijn als je ons hierover bericht i.v.m. met de organisatie van de bijeenkomst ( Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. ).

*CKN is een stichting zonder winstoogmerk. Prijzen zijn afhankelijk van de kosten van o.a. locatie en catering.

Centrum Kinderfilosofie Nederland, Middelburgseweg 113, 2771 NJ Boskoop, e. info@kinderfilosofie.nl