Marielle van Sauers wint vijfde Berrie Heesenprijs

Marielle van Sauers wint vijfde Berrie Heesenprijs met 'Meneer Bork zoekt een woord'

De tweejaarlijkse prijs is in 2008 opgericht om projecten rondom kinderfilosofie te stimuleren.  De prijs werd uitgereikt tijdens de studiemiddag 'Filosoferen, een feest in je hoofd'. Marielle van Sauers won deze prijs met haar filosofische theatervoorstelling 'Meneer Bork zoekt een woord'.

In deze meedenkvoorstelling voor 4+ kinderen maken we kennis met meneer Bork die worstelt met de vraag of er voor alles een woord is, wat woorden eigenlijk zijn en wat het verschil is tussen woorden en waar woorden naar verwijzen. Tijdens drie korte onderbrekingen in de voorstelling gaan de acteurs met de jonge toeschouwers in gesprek over de vragen die meneer Bork heeft opgeworpen.

De jury beoordeelde deze inzending als ontroerend, grappig, origineel en vooral écht filosofisch.

Mariëlle heeft voor het spelen van het stuk een theatergroep aangezocht, de Lange Mannen, een inmiddels gehonoreerde subsidieaanvraag ingediend en het stuk wordt al enige tijd opgevoerd in theaters en op scholen. Kijk op www.lange-mannen.nl voor de speellijst en meer informatie

Naast het winnende project kregen drie inzendingen een 'eervolle vermelding':

(1) de filosofeerkalender ‘Scheur in Kleur’ van Ilse Daems, vanwege het mooie en doordachte materiaal, het originele idee en de ambitie er een samenwerkingsproject van te maken tussen filosofen, pedagogen e.a. die actief zijn in het land van de kinderfilosofie.

(2) de filosofieles ‘Een mooie aarde’ van Frederike de Jong, vanwege het originele en goed uitgewerkte idee en de kans die deze les biedt om grote maatschappelijke thema’s op een speelse en tegelijk indringende manier aan de orde te stellen.

(3) het inspiratiealbum ‘Filosoferen met je hele lijf’ van Karin Glaubitz, waarin zij laat zien hoe zij met jonge kinderen die geen gemeenschappelijke taal hebben toch een basis legt voor filosoferen door een gemeenschappelijke nieuwsgierigheid op te roepen en de communicatie hierover op gang te brengen.

We feliciteren Ilse, Frederike en Karin van harte met deze eervolle vermelding. Alle vier projecten werden deze middag aan ons gepresenteerd. We hopen dat de projecten hun weg zullen vinden naar een groot publiek.

 

 

 Centrum Kinderfilosofie Nederland, Middelburgseweg 113, 2771 NJ Boskoop, e. info@kinderfilosofie.nl