Recensie 'Filosoferen aan de keukentafel'

Het boek 'Filosoferen aan de keukentafel' (Rudolf Kampers & Jan Ewout Ruiter) is geschreven voor mensen die het leven niet voor zoete koek slikken en die elkaar tegenkomen aan de keukentafel: ouders, jongeren vanaf een jaar of veertien, vrienden, partners, buren, familieleden en onverwachte gasten. Maar dan zit je aan die keukentafel, en dan? Waar begin je en hoe pak je goed gesprek aan?

Filosoferen aan de keukentafel houdt het klein en toegankelijk en voor je het weet verdiep je de meest grote thema’s van het leven.

Het gaat hier om een bescheiden formaat boekje maar de inhoud is dat allerminst. De vier hoofdstukken vormen een inleiding in de filosofie, bespreken allerlei boeiende thema’s zoals nieuws, sport, meesterschap en macht, lichten de socratische methode toe en bieden achtergronden voor het voeren van een goed gesprek. Een degelijke basis om met de filosofie aan de slag te gaan.

De aanleiding kan een film zijn, een boek of maatschappelijk thema dat je bezig houdt. Laat daar bijvoorbeeld het zandlopermodel op los dat uitnodigt abstract, concreet en weer abstract te denken en je gesprek zal er volgens dit recept anders uitzien dan normaal.

Een meerwaarde aan dit boek is, naast alle informatie over het voeren van een filosofische dialoog, het uitgebreide tweede hoofdstuk
'Filosoferen in de praktijk'. De auteurs nemen de lezer mee langs allerlei thema’s als zelfkennis, toekomst, leren en relaties waardoor je beter geïnformeerd het gesprek in gaat. Ook vind je aan het einde van het boek een uitgebreid overzicht met literatuur om verder te lezen over deze onderwerpen. Dus mocht je in de ban raken van bijvoorbeeld ‘deugden’ dan kun je meteen doorlezen bij Aristoteles, Nussbaum, Savater, Spinoza en van Tongeren.

Het zijn vooral de thema’s en recepten die inspireren. Qua vragen houden de auteurs het basic en werken ze vooral met:  wat is liefde, wat is rechtvaardigheid, wat is een goede docent? Hier had zo af en toe een scheutje speelsheid en creativiteit bij gemogen, maar dat wijkt wellicht te ver af van de socratische methode die als uitgangspunt dient.

Filosoferen aan de keukentafel is een goed cadeau voor iedereen die zoekt naar speelse verdieping. Mocht u in de zorg, het bedrijfsleven of het onderwijs werken dan is een exemplaar van dit boek ter attentie van de directeur wellicht geen slecht idee.

 

Filosoferen aan de keukentafel 
Recepten voor een goed gesprek
Rudolf Kampers & Jan Ewout Ruiter
Uitgeverij Scriptum
ISBN 9789055949441 / NUR 734

 

Rudolf Kampers (1971) en Jan Ewout Ruiter (1960) besturen Stichting Leren Filosoferen (SLF).

 

 

 

 

Centrum Kinderfilosofie Nederland, Middelburgseweg 113, 2771 NJ Boskoop, e. info@kinderfilosofie.nl