Agenda 3e kwartaal 2018

Hieronder vind je het actuele overzicht aan opleidingen en cursussen rondom filosoferen met kinderen en jongeren en als het zich aandient nieuws en materialen om mee te filosoferen.

Wanneer: 3,10 en 17 oktober
Wat: Opleiding 'filosofisch gespreksleider voor kinderen en jongeren'
Wie: Kristoff van Rossem 
Waar: Leuven
Meer informatie


Wanneer: 16 september 2018
Wat: Filosofisch kidscafé
Door wie: Brenda Raa bij ISVW
Meer informatieWanneer: 22 september 2018
Wat: De Masterclass (intervisie)
Door wie: WonderWhy en Wereldwijs Filosoferen
Meer informatie

 


Wanneer:  6 oktober 2018
Wat: Start opleiding Filosoferen met Kinderen & Jongeren
Door wie: WonderWhy en Wereldwijs Filosoferen
Meer informatie

 


Wanneer: 22 en 29 oktober, 5 en 12 november 2018
Wat: Beginnerscursus filosoferen met kinderen
Door wie: Oblimon
Meer informatie

 

 

 

Wanneer: 15 september 2018
Wat: Start Beroepsopleiding Filosoferen met Kinderen en Jongeren
Waar: Leusden
Door wie: Lies Pycke, Ieva Rocena en Ed Weijers, ISVW
Meer informatie

 

Wanneer: 21 september 2018
Wat: Start Opleiding Filosoferen met Kinderen en Jongeren
Waar: Antwerpen
Door wie: Lies Pycke, Ieva Rocena en Ed Weijers, EPIC International
Meer informatie

 

Portret Fabien ill zoom uit

Wanneer: Zaterdagmiddag 15 september 2018
Wat: Introductieworkshop filosoferen met kinderen
Waar: Groningen
Door wie: Filosofiejuf 
Meer informatie


 

Wanneer: Zaterdagmiddag 6 oktober 2018
Wat: Workshop Filosofie & Kunst voor kinderen
Waar: Groningen
Door wie: Filosofiejuf
Meer informatie


 

Wanneer: Vrijdagmiddag 12 oktober 2018
Wat: Introductieworkshop filosoferen met kinderen
Waar: Groningen
Door wie: Filosofiejuf
Meer informatie

 

 


Wanneer: Vrijdagmiddag 19 oktober 2018
Wat: Workshop Filosofie & Kunst voor kinderen
Waar: Groningen
Door wie: Filosofiejuf 
Meer informatie

 

 

Wanneer: Vrijdagmiddag 2 november 2018
Wat: Introductieworkshop filosoferen met kinderen
Waar: Groningen
Door wie: Filosofiejuf 
Meer informatie

 Wanneer: zaterdagmiddag 17 november 2018
Wat: vervolgworkshop filosoferen met kinderen | zelf een filosofieles leren ontwerpen
Waar: Groningen
Door wie: Filosofiejuf 
Meer informatie

 

 

 

   

Achter de schermen bij het CKF

Stand van zaken

In deze update brengen we je graag op de hoogte van wat er zoal bij het Centrum Kinderfilosofie gebeurd. Achter de schermen zitten we namelijk niet stil en bouwen we stap voor stap aan een plek voor ontmoeting en expertise rond filosoferen met kinderen. 
Om te beginnen wordt er hard gewerkt aan een nieuwe website die we na de zomer willen lanceren. Een Braziliaans team van bevlogen ontwerpers en bouwers heeft ons geholpen en we kijken er naar uit om het nieuwe ontwerp met jullie te delen. 
We hebben drie Rond de tafel bijeenkomsten georganiseerd en we zijn heel blij dat deze heel goed zijn ontvangen! Dank alle deelnemers voor de betrokken en bevlogen aanwezigheid. We zetten deze formule volgend jaar voort. Het programma is in de maak. Mocht je een leuk idee hebben voor een bijeenkomst, aarzel dan niet ons te mailen of kom langs bij één van de bijeenkomsten en werk samen met één van ons je idee verder uit.  
Ook zijn we als experts betrokken bij curriculum.nu en geven we feedback aan het ontwikkelteam burgerschap. Iedereen kan feedback geven dus mocht je mee willen denken neem dan eens een kijkje op https://curriculum.nu/ontwikkelteam/burgerschap/. De laatste feedbackronde loopt van maandag 15 oktober tot woensdag 14 november 9.00 uur. 
Verder zijn Nanda en Alexandra zijn naar de SOPHIA netwerkbijeenkomst geweest in Odense, Denemarken. Het was een heel inspirerend en afwisselend weekend, zeer professioneel georganiseerd en begeleid door Peter en Emma Worley. Hierover lees je meer in het artikel Verslag SOPHIA netwerk 2018
Daarnaast zetten we de eerste stappen naar het organiseren van de Berrie Heessen prijs in 2019. Hierover meer in de volgende nieuwsbrief. 
Tot slot nemen we afscheid van Vivienne Janssen, onze eindredacteur van de nieuwsbrief. We danken Vivienne voor haar trouwe dienst en creativiteit. Paulien Hilbrink zal haar taken overnemen als eindredacteur. Paulien is opgeleid als groepsleerkracht en is recent geslaagd voor de beroepsopleiding Filosoferen met kinderen aan de ISVW. Wij zijn heel blij dat zij het team komt versterken. Mocht je ook een bijdragen willen leveren aan de nieuwsbrief door af en toe een stukje te schrijven of artikelen over filosoferen met kinderen te verzamelen stuur dan een mail naar  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
Tot zo ver onze update. We wensen iedereen een heel fijne zomer en hopen je te ontmoeten bij één van onze Rond de tafel bijeenkomsten. Houd onze agenda in de gaten voor de nieuwe data. 

Zomerse groet van het CKN team!

 

   

Het filosofisch kids café

Het filosofisch KidsCafé – volop denkruimte voor kinderen bij de ISVW

Door Brenda Raa

In januari 2018 zag een nieuw initiatief van de ISVW het levenslicht, namelijk een filosofisch café voor kinderen. Het ‘KidsCafé’ biedt de mogelijkheid aan kinderen tussen de 8 en 12 jaar oud om kennis te maken met filosoferen in de praktijk. In een filosofisch KidsCafé kunnen de deelnemers vanuit hun persoonlijke kijk op de wereld samen antwoorden proberen te vinden op de vragen waarover zij zich verwonderen.

In het KidsCafé zijn de gesprekken gericht op het beoefenen van filosofie, het is dus geen les over filosofie. De begeleider, de enige aanwezige volwassene, stimuleert de eigen inbreng van de deelnemers bij het vormgeven van de bijeenkomst. De naam KidsCafé verwijst dan ook naar de ongedwongen sfeer, zoals in een café . Ook het onderwerp of de vragen waarover het denkgesprek gevoerd wordt, worden gezamenlijk bepaald. De deelnemers vormen dus met elkaar de ruimte waarbinnen zij samen op zoek gaan naar antwoorden.

De KidsCafés vinden in de regel elke derde zondag van de maand plaats bij de ISVW in Leusden, van 15:00 tot 17:00 uur. Tijdens de pauze van een half uur spelen de kinderen buiten op het prachtige landgoed. De eerstvolgende bijeenkomst is op 16 september. Zie voor meer informatie en aanmelden www.isvw.nl

 

   

Pagina 1 van 35

Centrum Kinderfilosofie Nederland, Middelburgseweg 113, 2771 NJ Boskoop, e. info@kinderfilosofie.nl